Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

NE ZNAMO HOĆE LI SE OVO USMJERENJE IKAD VRATITI

Tehnička škola Pula ove godine na upisnim rokovima neće upisivati brodograđevne tehničare. Nakon desetljeća tradicije škola nema to usmjerenje u svom programu, a hoće li se ikad vratiti, još se ne zna, otkrila je ravnateljica Tehničke škole Pula Sandra Balde za Glas Istre.

Odluka nije vezana uz trenutnu situaciju u brodogradilištu Uljanik, već se radi o odluci Ministarstva obrazovanja prema kojoj nije dozvoljeno povećanje razrednih odjela u odnosu na broj razreda u školskoj godini 2018./2019. te nije moguće kombinirati program obrazovanja, u koji spada brodograđevni tehničar i strukovni kurikulum (strojarski računalni tehničar) u ovom slučaju.

- Naša škola od lanjske godine upisuje programe dijelom po novom, takozvanom strukovnom kurikulumu, a dijelom po starom obrazovnom programu. U nove smjerove ubrajamo strojarskog računalnog tehničara, tehničara za mehatroniku i tehničara za geodeziju i geoinformatiku, dok su stari smjerovi oni za elektrotehničara i arhitektonskog tehničara - rekla je Balde.

Tako su u Tehničku školu svake druge godine upisivali i pola razreda za brodograđevnog tehničara, dakle po 12 učenika koje su spajali s isto toliko učenika smjera računalnog tehničara za strojarstvo da bi u konačnici dobili cijeli razred. Smjerovi bi se već u prvom upisnom krugu popunili, a mnogi su učenici nakon toga odlazili na fakultete.

- Ove smo godine trebali upisati upravo brodograđevne tehničare. Međutim, od Ministarstva smo krajem veljače dobili dopis da se ne može kombinirati program obrazovanja - pojašnjava Balde za Glas Istre i kaže da je ovo jedina škola u Hrvatskoj, uz riječku, koja je imala smjer za brodograđevnog tehničara. Namjera je bila uz pomoć Županije pronaći rješenja, no još ga nema.

Trenutno u školi postoje dva razreda ovog usmjerenja, drugi razred i razred maturanata čije školovanje ide svojim putem. Njima problem sad predstavlja ljetna praksa koju su učenici najčešće odrađivali u Uljaniku. Ravnateljica kaže da ima dovoljno privatnih tvrtki koje će im izaći ususret i primiti učenike.

- Uspostavili smo i suradnju s pulskom podružnicom nizozemske tvrtke Royal IHC koja se bavi upravo projektiranjem brodova i brodske opreme. Ukoliko učenici sami ne budu mogli pronaći praksu, škola će im zasigurno pomoći i na tom području ne očekujemo ozbiljnije probleme - rekla je Balde.


ANKETA
Potpisat ću za referendum "67 je previše" zato ...
jer je zaista previše!
jer me rad sa učenicima već sad iscrpljuje!
jer ne želim da moja djeca rade "do kraja"!
jer u mirovini treba malo i uživati!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO