Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

67 je previše: oprezno i bez euforije prema Vladinom obećanju - 21. rujna 2019.

Sindikalne središnjice osvrnule su se putem konferencije za medije, održane 20.9.2019., na iskazanu namjeru Vlade RH da u potpunosti prihvati izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju sadržane u referendumskom pitanju Inicijative 67 je previše.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever podsjetio je kako je cijela akcija rađena zbog umirovljenika i radnika te je zahvalio svima koji su dali potpise i aktivistima koji su dežurali na štandovima. Naglasio je kako sindikati najave Vlade o prihvaćanju svih sindikalnih zahtjeva po ovom pitanju prihvaćaju s oprezom i bez euforije dok se to i ne ostvari te do tad neće stati s pripremama za održavanje referenduma. Potpisi su u Saboru i mi ih nemamo pravo povući, pričekat ćemo konačan rezultat, a onda se moramo obratiti svojim tijelima , jer samo tijela mogu donijeti odluku u bilo kojem pravcu, naglasio je Sever i dodao da ukoliko se pokaže da vlast ovom najavom samo kupuje vrijeme i manipulira građanima, sindikati će nastaviti s akcijama.

Da je premijerova izjava značajna iz razloga što je time potvrđeno kako je cijeli postupak mogao biti drugačiji od početka, izjavila je izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Milićević Pezelj. Nadovezala se kako je značajno i to što je ovdje riječ o diskontinuitetu u provođenju ključnih reformi na štetu radnika pa ako do ovih izmjena dođe to će biti pozitivne promjene. Naglasila je kako problem mirovinskog sustava ne leži samo u Zakonu o mirovinskom osiguranju, već i u nizu drugih zakona čije horizontalno usklađivanje mora biti prioritet Vlade. Ako se zakon usvoji u skladu s obećanjem predsjednika Vlade sindikalni cilj je postignut, ali nije i građanski cilj, jer ne održavanjem referenduma njima je onemogućeno da demokratskim procesom izraze što žele. Održavanje referenduma bi bio i značajan vjetar u leđa našoj povjerenici u Europskoj komisiji Dubravki Šuici koja je dobila područje demokracije i demografije jer se referendum referira na oba ova područja, zaključila je Milićević Pezelj.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata rekao je kako se vlada nalazi ispod tri silnice; diktatima iz Brisela, interesu građana te unutarnjoj dinamici vladajuće stranke i prema tome je prihvaćajući sindikalne zahtjeve našla najmanje loše rješenje jer je bila prisiljena „ući u film“ u kojem do sad nije bila, a to su narodni interesi. Ribić smatra kako cilj još nije ostvaren jer ono što se dobilo na mostu može se izgubiti na ćupriji: „Jednim zakonskim izmjenama će ispoštovati ono što smo mi tražili, a drugim će otvoriti pitanja koja mogu biti itekako kontraproduktivna i bolna za interese građana.“, stoga treba malo čekati i vidjeti kako će se stvari razvijati s obzirom na loša iskustva s ovom i prethodnim Vladama. Naglasio je kako su zahvaljujući sindikatima autoceste ostale u narodnom državnom vlasništvu, ousourcing u javnom sektoru postoji minorno, dio radnih prava je spašen u Zakonu o radu, a nada se da zahvaljujući sindikatima građani neće morati raditi iznad granice biološke izdrživosti. Ali unatoč svim tim akcijama ni jedan referendum nije proveden stoga smatra da bi bilo demokratski dosljedno i potrebno da se ovog puta referendum provede i radi izjašnjavanja onih koji misle drugačije od sindikata, zaključio je Ribić.

Pogledajte video snimku konferencije za tisak.

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO