Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

67 je previše: oprezno i bez euforije prema Vladinom obećanju - 21. rujna 2019.

Sindikalne središnjice osvrnule su se putem konferencije za medije, održane 20.9.2019., na iskazanu namjeru Vlade RH da u potpunosti prihvati izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju sadržane u referendumskom pitanju Inicijative 67 je previše.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever podsjetio je kako je cijela akcija rađena zbog umirovljenika i radnika te je zahvalio svima koji su dali potpise i aktivistima koji su dežurali na štandovima. Naglasio je kako sindikati najave Vlade o prihvaćanju svih sindikalnih zahtjeva po ovom pitanju prihvaćaju s oprezom i bez euforije dok se to i ne ostvari te do tad neće stati s pripremama za održavanje referenduma. Potpisi su u Saboru i mi ih nemamo pravo povući, pričekat ćemo konačan rezultat, a onda se moramo obratiti svojim tijelima , jer samo tijela mogu donijeti odluku u bilo kojem pravcu, naglasio je Sever i dodao da ukoliko se pokaže da vlast ovom najavom samo kupuje vrijeme i manipulira građanima, sindikati će nastaviti s akcijama.

Da je premijerova izjava značajna iz razloga što je time potvrđeno kako je cijeli postupak mogao biti drugačiji od početka, izjavila je izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Milićević Pezelj. Nadovezala se kako je značajno i to što je ovdje riječ o diskontinuitetu u provođenju ključnih reformi na štetu radnika pa ako do ovih izmjena dođe to će biti pozitivne promjene. Naglasila je kako problem mirovinskog sustava ne leži samo u Zakonu o mirovinskom osiguranju, već i u nizu drugih zakona čije horizontalno usklađivanje mora biti prioritet Vlade. Ako se zakon usvoji u skladu s obećanjem predsjednika Vlade sindikalni cilj je postignut, ali nije i građanski cilj, jer ne održavanjem referenduma njima je onemogućeno da demokratskim procesom izraze što žele. Održavanje referenduma bi bio i značajan vjetar u leđa našoj povjerenici u Europskoj komisiji Dubravki Šuici koja je dobila područje demokracije i demografije jer se referendum referira na oba ova područja, zaključila je Milićević Pezelj.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata rekao je kako se vlada nalazi ispod tri silnice; diktatima iz Brisela, interesu građana te unutarnjoj dinamici vladajuće stranke i prema tome je prihvaćajući sindikalne zahtjeve našla najmanje loše rješenje jer je bila prisiljena „ući u film“ u kojem do sad nije bila, a to su narodni interesi. Ribić smatra kako cilj još nije ostvaren jer ono što se dobilo na mostu može se izgubiti na ćupriji: „Jednim zakonskim izmjenama će ispoštovati ono što smo mi tražili, a drugim će otvoriti pitanja koja mogu biti itekako kontraproduktivna i bolna za interese građana.“, stoga treba malo čekati i vidjeti kako će se stvari razvijati s obzirom na loša iskustva s ovom i prethodnim Vladama. Naglasio je kako su zahvaljujući sindikatima autoceste ostale u narodnom državnom vlasništvu, ousourcing u javnom sektoru postoji minorno, dio radnih prava je spašen u Zakonu o radu, a nada se da zahvaljujući sindikatima građani neće morati raditi iznad granice biološke izdrživosti. Ali unatoč svim tim akcijama ni jedan referendum nije proveden stoga smatra da bi bilo demokratski dosljedno i potrebno da se ovog puta referendum provede i radi izjašnjavanja onih koji misle drugačije od sindikata, zaključio je Ribić.

Pogledajte video snimku konferencije za tisak.

 

ANKETA
Nastava bi se od jeseni trebala odvijati...
sa učenicima u učionicama
sa učenicima dijelom u školi, dijelom online
sa učenicima isključivo online


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO