Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Izdanja Matice u okviru EU projekta, travanj 2020.

U okviru EU projekta Matice hrvatskih sindikata pod nazivom „Doprinos tripartitnom socijalnom dijalogu – Perspektive tržišta rada“ koji je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) iz poziva „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III“  provedeno je istraživanje o plaćama u javnim službama i analiza podudarnosti dostupne radne snage s potrebama tržišta rada u kontekstu promjena svijeta rada, a pod utjecajem industrije 4.0.

Tim istraživača okupio je znanstvenike s istraživačkim iskustvom iz područja tržišta rada: dr. sc. Dragana Bagića izv. prof., doc. dr. sc. Svena Marcelića, dr. sc. Tea Matkovića, doc. dr. sc. Velibora Mačkića, prof. dr. sc. Igora Radeku,i makroekonomista Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matiju Kroflina, mag. oec, koji su sudjelovali provedbi aktivnosti.

Rezultat projektnih aktivnosti su dvije publikacije.

U prvoj publikaciji pod nazivom „Odnos plaća u javnom i privatnom sektoru u Hrvatskoj“ predstavljeni su načini utvrđivanja plaća u javnom i privatnom sektoru u zemljama članicama Europske unije, detektiran je način utvrđivanja plaća u javnom sektoru u Hrvatskoj, dubinski su analizirani podaci Državnog zavoda za statistiku o kretanju plaća u javnom i privatnom sektoru u Hrvatskoj, a na kraju je utvrđen i stupanj povezanosti plaća u javnom sektoru s plaćama u privatnom sektoru u Hrvatskoj. Publikaciju su uredili prof. dr. sc. Igor Radeka i voditeljica projekta Ivana Šepak-Robić, dipl. iur. 

U drugoj publikaciji pod nazivom „Projekcije podudarnosti dostupne radne snage i potreba tržišta rada do 2030. godine: Izazovi demografskih promjena i četvrte industrijske revolucije“ koje je uredio Matija Kroflin, mag. oec, analiziraju se trenutni trendovi na domaćem tržištu rada. U kontekstu desetljetnih demografskih projekcija, kao i projekcija potreba za budućim zanimanjima, pokušala se predvidjeti razina podudarnosti buduće strukture i brojnosti radne snage te procijeniti potražnja za radnom snagom u skoroj budućnosti. Naglasak je posebno stavljen na promatranje projekcija i potreba za radnom snagom u javnim službama (obrazovanju i zdravstvu). 

Obje publikacije u online verziji su interaktivne: svaki naslov poglavlja i podpoglavlja pretvoren je u link koji vodi do sadržaja.

Izvanredne okolnosti s kojima ste, nažalost, svi upoznati, spriječile su projektni tim u provedbi planiranih aktivnosti – okruglih stolova diljem Hrvatske na kojima su publikacije trebale biti prezentirane i u tiskanom obliku podijeljene sudionicima. Knjige su tiskane i bit će dostupne u Matici hrvatskih sindikata čim to bude moguće.

Publikacije u online izdanju sada prepuštamo daljnjoj analizi i kritičkoj prosudbi znanstvene, stručne i opće javnosti.

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO