Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Održan konzultativni sastanak Vlade i sindikata javnih službi - 23. travnja 2020.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je rebalans proračuna i kaže da se materijalna prava moraju staviti na stol.

Na pitanje o dogovorenom povećanju plaće nastavnicima kaže da to nije bilo na stolu jer su danas imali konzultacije, ali će se sigurno to pitanje otvoriti kroz pregovore i staviti na stol.

"U jednom dobrom dijelu smo naišli na međusobno razumijevanje i nadam se da ćemo i dalje osjećati međusobno razumijevanje i na taj način anulirati izazove pred kojima se nalazimo.

U trenutku kada budu otvoreni pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru tada će na stolu biti osnovice, jednokratna materijalna prava i sve ono što kolektivni ugovori uključuju, a ja se nadam konsenzusu i međusobnom razumijevanju kako bi pokazali odgovornosr prema javnim finacijama, ali i odgovornost prema zaposlenicima na na kojima je u ovom trenutku jako velika društvena i javna odgovornost."

Predstavnici Vlade održali su konzultacije sa sindikatima iz javnog i državnog sektora koje su potrajale više od tri sata.

Na pitanje o povećanju koeficijenta prosvjetnim radnicma i bi li to moglo prvo nastradati kaže da ono što će biti na stolu je i sporazum koji su potpisali sa sindikatima, ali naglašava da u ovom trenutku ne treba brzati i donositi jednostrane zaključke nego sjesti i razgovarati.

Vilim Ribić iz Matice sindikata sastanak je drugačije doživio.

"Ja bih rekao da je bilo visokog stupnja razumijevanja na temeljnom sadržaju, a on glasi ako je nešto nužno onda to nemojom zvati solidarnost nego nužnost i nitko neće dopustiti da se nanese šteta ukupnim interesima Republike Hrvatske.

Za ostalo ne bih rekao da je bilo razumijevanja nego oprečnih mišljenja i polemika jer što bi onda radili tri i pol sata na sastanku", kaže Ribić.

Nastavlja da je bilo mnogo rasprave o svrhovitosti intervencije u plaće u javnom i državnom sektoru i tu su bila različita gledišta.

"Stajalište sindikata je da ovo nije trenutak koji i jednim indikatorom pokazuje da je smisleno intervenirati u plaće i da je to isplativo i da tu ima neke žrtve koja ima smisla, to smo jasno rekli bez obzira što nitko sa strane Vlade nije inzistirao na riječi smanjivanje, ali nismo ovdje došli raspravljati o investicijama i javnim nabavama nego plaćama."

Ponovio je da nitko u Europi ne smanjuje plaće u javnom i državnom sektoru i da bi to sada bilo kontraproduktivno, ali i dodaje da ne isključuju da bi mogao biti trenutak.  "A onda kada bi mogao biti trenutak onda ćemo svi skupa sjesti i razmisliti, ali ne treba srljati intervenirati u nešto što će samo napraviti štetu."

Kaže da bi recimo imalo smisla regres pretvoriti u vaučere za godišnj odmor, ali naglašava da je ovo bio konzultativni sastanak, a onda idu pregovori i tada će Vlada morati donijeti prijedloge pa će i sinidikati moći nešto konkretnije reći o tim prijedlozima. /N1/

_____

Ribić za RTL: 'U ovom trenutku nismo se spremni ničega odreći! Mi ne vidimo žrtvu poduzetnika'

 

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO