Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Otvaraju se srednje škole, ali nastave nema - 16. svibnja 2020.

Nakon učenika nižih razreda osnovnih škola, u obrazovne ustanove od idućeg će se tjedna moći vraćati i dio učenika srednjih škola, i to u svrhu provedbe praktičnih vježbi, dopunske nastave, popravnih i razlikovnih ispita te u strukovnim školama obrane završnog rada.

U srednjim školama, dakle, neće se održavati nastava nego samo aktivnosti koje nije moguće provesti na daljinu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je objavio epidemiološke mjere i upute kojih se učenici i djelatnici srednjih škola pritom moraju pridržavati.

Državna matura

One su na tragu onih koji su već propisane za održavanje nastave učenika nižih razreda i polaganje ispita državne mature. Tako se preporučuje da u prostoriji bude najviše deset učenika i nastavnika, uz poštivanje distance od dva metra. Preporuka je da oni u škole dolaze u različitim terminima tijekom dana, da se već formirane grupe međusobno što manje susreću te da se ne zadržavaju u hodnicima ili dvorištu.

Također, dolazak na te aktivnosti zabranjen je osobama koje pokazuju znakove bolesti, osobama koje su u samoizolaciji ili im je utvrđena bolest Covid-19. Za te osobe škole trebaju organizirati online ispit ili osigurati neki drugi termin ili rok. Pritom je važno istaknuti kako će preduvjet za ulazak učenika u školske ustanove biti potpisana izjava kojom jamče da nemaju znakove bolesti. Izjave će svaki dan na ulazu u škole prikupljati nastavnici, a bit će moguće poslati ih i e-korespondencijom dan ranije. Kandidate prije dolaska na obranu završnog rada, stoji u uputama, treba upozoriti da ponesu pribor koji im je potreban za obranu i da si prije dolaska izmjere tjelesnu temperaturu.

Osobna iskaznica

Prije ulaska u ustanovu pristupnik zaduženoj osobi daje na uvid osobnu iskaznicu te od nje saznaje u kojoj prostoriji ima vježbe, a tu informaciju može prethodno dobiti e-mailom. Osobe koje na ulazima provjeravaju osobne iskaznice i izjave moraju nositi masku i imati rukavice, dok u učionicama maske nisu obvezne, “ali se preporučuju”.

Također, vodit će se računa o redovitom dezinficiranju ruku prilikom ulaska i izlaska iz škole, redovitom čišćenju i provjetravanju školskih prostorija, a za vrijeme vježbi, testiranja i ispita kao i usmenih ispitivanja učenika preporučuje se držati prozor prostorije otvorenim, a vrata zatvorenima. Predlaže se i da se veće aktivnosti organiziraju s pauzama od barem 30 minuta između aktivnosti kako bi se mogla provesti primjerena higijena prostorija. Pristupnici vježbama i ispitima ne bi sami trebali otvarati ni zatvarati vrata učionica.

Aktivnostima u školama moći će pristupiti učenici kojima je neophodna podrška pomoćnika u nastavi, uz pridržavanje svih i to pojačanih mjera (nošenje maski i rukavica u skladu sa zdravstvenim stanjem sl.).

Uz to, propisani su i posebni uvjeti za održavanje vježbi i ispita za rizične skupine učenika s kroničnim bolestima (respiratorne, kardiovaskularne, maligne, dijabetes itd.) za koje škole trebaju organizirati posebne rokove.

Ti učenici moraju održavati veći fizički razmak i nositi maske, a ako to zbog medicinskih razloga ne mogu, maske moraju imati sve osobe koje se nalaze s njima u prostoriji. /jutarnji.hr/


ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO