Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Direktorica ETUCE-a za Europu pisala premijeru i ministrici - 17. svibnja 2020.

Poštovani Premijeru,

Poštovana Ministrice,

 

ETUCE predstavlja 132 sindikata iz područja obrazovanja, odnosno 11 milijuna nastavnika u Europi.

Kao priznati socijalni partner u sektoru obrazovanja na razini Europske Unije, ETUCE se redovito sastaje s Europskom federacijom poslodavaca u obrazovanju (EFEE) u okviru Europskog sektorskog odbora za socijalni dijalog na području obrazovanja kako bi pregovarao i raspravljao o temama obrazovanja i zapošljavanja vezanih uz učitelje, nastavnike, zaposlenike sustava visokog obrazovanja i drugo osoblje unutar obrazovnog sustava.

S visokim stupnjem ogorčenosti, članice ETUCE-a – Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske – obavijestili su nas da Vlada RH namjerava nametnuti restriktivne mjere kroz izmjene važećeg kolektivnog ugovora te smanjenje plaća za sve zaposlene u javnom sektoru, uključujući nastavnike i ostalo osoblje u obrazovnom sustavu. Tek su prošle godine Vlada  RH i socijalni partneri pregovarali i ugovorili postupno povećanje ionako niskih plaća kako bi se dodatno povećala razina kvalitete usluga i suzbio ozbiljan manjak zaposlenika, posebno nastavnika i drugog osoblja u sustavu školstva. Namjera Vlade RH da otkaže prethodno dogovoreno povećanje od 2% plaća koja će se provoditi od 1. lipnja 2020. godine te dodatnih 2% počevši od 1. listopada 2020. godine za sve zaposlenike u javnim službama direktna je „pljuska u lice“ učiteljima koji naporno rade tijekom krize COVID-19 kako bi osigurali kontinuirano obrazovanje svojim učenicima.

ETUCE pozdravlja poštivanje načela socijalnog dijaloga i važnost uključivanja socijalnih partnera u obrazovanju, i to u svim pitanjima koja se tiču ​​obrazovanja i prava zaposlenika u tom sektoru, kako bi se provodio konstruktivan i sveobuhvatan dijalog. Doista, mjere za vrednovanje truda koji su nastavnici ulagali i još uvijek ulažu u ovim teškim i izazovnim vremenima, kada se ujedno moraju prilagođavati podučavanju na daljinu, a uzimajući  ujedno u obzir sve dodatne teškoće koje je prouzročio nedavni potres, moraju se uzeti u obzir.

Već godinama učitelji i ostalo osoblje u obrazovnom sustavu u Hrvatskoj primali su niže plaće u odnosu na sve ostale zaposlenike u javnim službama. Granski kolektivni ugovor koji su socijalni partneri potpisali krajem 2019. za sektor obrazovanja predviđa da bi plaće trebale rasti za ukupno 6% u 2020. godini, a sve kako bi  se riješilo zaostajanje u odnosu na druge javne službe. Dostizanjem samo polovice ugovorenog povećanja, Vlada planira raskinuti ovaj sporazum te time riskira dodatno pogoršanje alarmantnog nedostatka učitelja u Hrvatskoj. Ovim putem upozoravamo Vladu Republike Hrvatske da ne upada u zamku gospodarske krize 2008. za vrijeme koje je smanjen državni proračun, a sve kako bi se spasilo gospodarstvo, što je za sobom ostavilo tragove devastiranog obrazovnog sustava. Doista, desetljeće ekonomske krize, mjere štednje i sustavno nedovoljno ulaganje u obrazovanje, sve veća izloženost obrazovanja privatizaciji i pritiscima tržišta, stvorili su nesagledive probleme. Oni su umanjili tradicionalne oblike društvene solidarnosti i financijske preraspodjele te naglasili ulogu individualizma i stjecanja osobnog profita koji je nadrastao socijalne težnje i kolektivne akcije, što vodi ka isključenju, segregaciji i sve većoj nejednakosti.

 Stoga, zajedno s organizacijama članicama, pozivamo Vladu RH:

  • da poučeni iskustvom ekonomske krize iz 2008. ne smanjuju proračun za obrazovanje jer će svako daljnje smanjenje proračuna prisiliti nastavnike da napuste profesiju, što će odmah dovesti do pogoršanja kvalitete i pristupačnosti obrazovanja.
  • da pregovaranjem sa socijalnim partnerima u sustavu obrazovanja vode smislene, konstruktivne i stalne dijaloge s ciljem zajedničkog pronalaska rješenja koja cijene/vrednuju i štite učiteljsku profesiju.

Šaljući snažnu podršku i solidarnost svojim članicama, ETUCE vjeruje da će  Hrvatska, kao zemlja koja trenutno presjeda Vijećem Europske Unije, dati pozitivan primjer demokratske odgovornosti i transparentnosti na način da će dodatno doprinijeti očuvanju i obnovi ulaganja u temeljne vrijednosti i slobode, a osobito u pravo na obrazovanje dostupno svima. Danas su konstruktivna suradnja, transparentnost i povjerenje među socijalnim partnerima neophodni. Hrvatskoj i Europi potrebni su  jaki obrazovni sustavi i educirani učitelji koji imaju snažnu potporu sustava te održiva javna ulaganja, a sve kako bi se omogućilo kvalitetno obrazovanje tisućama učenika koji su budućnost svake zemlje pa tako i budućnost Europe. Ne smijemo dopustiti da ikoga ostavimo iza sebe.

S poštovanjem,

 

Susan Flocken  

Direktorica ETUCE-a za Europu

 

Pismo solidarnosti ETUCE-a na engleskom jeziku
ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO