Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Sindikati odbili Vladin prijedlog da odustanemo od božićnice za 2011. g. - 15. lipnja

15. lipnja 2011. - Jučer, u utorak, 14. lipnja 2011. godine, održan je sastanak u Ministarstvu financija između predstavnika Vlade i osam sindikata javnih službi. Na sastanku su bili ministri financija, zdravstva, kulture, državne uprave, obrazovanja i prometa. Ministrica financija upoznala je skup sa zabrinjavajućim stanjem državnih financija. Svi pokazatelji su nepovoljni, a s druge strane, upozorila je, javni sektor je u krizi uspio zaštititi svoje plaće. Za razliku od privatnog sektora u kojem plaće padaju, u javnom sektoru one su nešto malo čak i rasle. (Tu je vjerojatno mislila na naš prosvjetni dodatak od 2,2% koji dobivamo u kolovozu). Takvo stanje javnih financija opterećenje je za sve slabije gospodarstvo i predstavlja razlog visoke rizičnosti za strani kapital, uslijed čega ostaju visoke i kamatne stope. Zato nema kredita, investicija i daljnjeg razvoja. Izlaz je, po njenom mišljenju, jedino u daljnjem smanjenju javne potrošnje, uslijed čega predlaže odustajanje od božićnice za ovu godinu. 

Sindikati su saslušali izvještaj i odbili ministričin prijedlog, smatrajući kako cijena rada ne može biti uzrok ekonomskih teškoća, jer se plaće manje-više ponašaju identično kao i BDP. Ne rastu. Nadalje, u Proračunu još uvijek postoji veliki broj stavki na rashodnoj strani koje zaslužuju rezanje prije nego naše plaće (subvencije, registar braniteljskih prava, neracionalnosti pojedinih sustava, neprovođene reforme, itd). Također, i izvan Proračuna, npr. u javnim poduzećima postoji prostor za redukcije. I na koncu, problem deficita se ne može rješavati samo putem rashodovne strane Proračuna, već je potrebno povećati i prihode Proračuna. Neki sektori, kao što je bankarski i financijski, krizu nisu niti osjetili, pa je red da ih se napokon oporezuje. To su bili sindikalni argumenti.

Sindikati su rekli da su spremni pitanje božićnice razmotriti ponovno na jesen jedino u slučaju loše turističke sezone. U takvom nepovoljnom razvoju događaja čelnici će konzultirati članove Sindikata.

U drugom dijelu sastanka razgovaralo se o mogućoj reviziji Sporazuma o osnovici iz 2009 godine. Sporazum nas upućuje na reviziju u slučaju izostanka privrednog oporavka, što se upravo događa. Sindikati su spremni razgovarati samo o reviziji rokova za početak porasta naših plaća, sukladno stanju u ekonomiji, ali nisu spremni pregovarati o reviziji ugovorene visine rasta plaća. Razgovori će se nastaviti idući tjedan.

_____

Kreće rat za plaće u javnim službama - danas.hr, 20. lipnja

 

ANKETA
Za koju ste opciju školskih praznika?
Neka ostanu kakvi su bili i do sada!
Treba ih biti kao i do sada, ali u više dijelova!
Nastavnu godinu treba produžiti!
Nastavnu godinu treba skratiti!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO