Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Slijedi pravna bitka, referendum, a vjerojatno i štrajk - 13. srpnja 2012.

13. srpnja 2012. - priopćenje predsjednika NSZSŠH

Poštovane kolegice i kolege,

ni danas Vlada RH nije ponudila ništa novo osim novih ucjena i prijetnji.

Pokušali su s manipulacijom i ponudili nam potpisivanje Sporazuma kojim se odričemo prava na dodatak od 2,3% do 1. siječnja 2013., bez ikakve garancije da će od tog dana uredno isplaćivati taj dodatak. Uz to su vezali donošenje uredbe o koeficijentima također nepoznatog sadržaja.

Naravno da su potpisivanje takvog Sporazuma vezali uz prihvaćanje Dodatka I. TKU-a koji donosi trajni gubitak prava.

To je još jedna potvrda kako je namjera ove Vlade najdublje posegnuti u naš džep.

Sukladno zaključcima Središnjeg odbora Sindikata od 10. srpnja 2012., nisam želio potpisati takve dokumente.

Kroz medije će se sigurno nastaviti serija bjesomučnih napada na nas, poglavito od sindikata koji su bliski Vladi RH, kao i iznošenje svih vrsta dezinformacija. Naravno pokušat će čelnike sindikata Vertikale prikazati kao nezarumne, neodgovorne, štetočine....

Ne vjerujte medijima, vjerujte samo vašem Sindikatu.

Nema pravne osnove za bilo kakvu arbitražu, a sva najavljena otimanja ne mogu obaviti bez pravnih posljedica.

Slijedi nam stoga pravna borba, a potom ujesen provođenje referenduma, prosvjedi i štrajkovi.

Želim svima ugodan odmor,  trebat će nam snage ujesen.

S poštovanjem,

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

_____

12. srpnja 2012. - priopćenje predsjednika NSZSŠH

Poštovane kolegice i kolege, 

    Šokantna je razina dezinformacija koja se ovih dana pojavljuje u medijima vezano za pregovore sindikata i Vlade RH oko kolektivnih ugovora, a u čemu uvjerljivo prednjače izdanja EPH. Pritom se vrlo često   informacije uopće ne traže direktno od nas, već od drugih sindikata sklonih dogovoru s Vladom. Skala tih dezinformacija proteže se od objavljivanja neprovjerenih poluistina pa do svjesnih obmana javnosti u cilju blaćenja javnih službi i zastrašivanja našeg članstva katastrofalnim posljedicama ako Sindikat ne potpiše izmjene TKU.

    Apeliramo na Vas - ne nasjedajte propagandi i medijskom pritisku! Sindikat se bori za Vaša prava, a u ovom slučaju Vas ćemo pitati za mišljenje na referendumu u rujnu. Budite spokojni, znamo što radimo. Pravno stojimo dobro, a Vlada nema snage za revanšizam samo zato što hoćemo ići na referendum. O svemu ćemo Vas obavijestiti detaljnije u narednim danima.

    Vjerujte svom Sindikatu, a ne medijima.

    Molim Vas da ovu obavijest proslijedite svim drugim članovima sindikata.

    Srdačno vas pozdravljamo.

    Predsjednik NSZSŠH:
    Branimir Mihalinec, prof.

_____

Tiskovna konferencija Matice hrvatskih sindikata - video

 

Tiskovna konferencija Matice hrvatskih sindikata - audio

_____

11. srpnja 2012.

Na jučerašnjem sastanku održanom u Zagrebu Središnji je odbor Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama donio zaključke vezane uz trenutne pregoovore s Vladom RH glede promjena Temeljnog kolektivnog ugovora.

 

Zaključci Središnjeg odbora Sindikata

Na sjednici Središnjeg odbora Sindikata, održanoj 10. srpnja 2012. raspravljalo se o prijedlogu Vlade RH – Dodatak I. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Gotovo svi zaključci doneseni su jednoglasno, osim jednog glasa protiv ikakvog odricanja od isplate božićnice i regresa.

 Odbija se prijedlog izmjene članka 51. stavka 4. na način kako je predložila Vlada RH. Predlaže se da stavak 4. članka 51. ostane nepromijenjen.

  1. Ne prihvaća se odgoda primjene povećanja plaća iz Sporazuma o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti.
  2. Prihvaća se pristupanje razgovorima o reviziji Dodatka Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama i prije Sporazumom utvrđenih rokova.
  3. Ne prihvaća se bespovratno odricanje prava iz članka 60. TKU-a. Traži se povrat u vremenu kada zemlja izađe iz recesije.
  4. Prihvaća se umanjenje visine iznosa dnevnice za službena putovanja.
  5. Prihvaća se namjera uvođenja reda u isplate naknade za mjesni i međumjesni prijevoz. Iz prijedloga Vlade RH ne može se utvrditi način sankcioniranja zloupotreba prava na prijevoz, te to treba ugraditi u prijedlog. Predložena rješenja su kontradiktorna i ne jamče uvođenje reda.
  6. Ne prihvaća se ukidanje prava na isplatu jubilarnih nagrada.
  7. Ne prihvaća se bespovratno odricanje prava iz članka 71. TKU-a. Traži se povrat u vremenu kada zemlja izađe iz recesije.
  8. Ako Vlada RH ne pristane na naše prijedloge, provest će se referendum među članovima Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kojem će se moći odazvati i ostali zaposlenici u srednjoškolskim ustanovama.
  9. Traži se od Vlade RH da otvori razgovore o diskriminaciji članova sindikata u odnosu na nečlanove, a koji koriste sva ugovorena prava.

 

Predsjednik Nezavisnog sindikata

zaposlenih u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

   

   

_____

9. srpnja 2012.

Poštovane kolegice i kolege,

jučer navečer u 21:42 stigao je prijedlog Izmjena TKU-a od strane Vlade RH.

Prijedloge  su već prihvatili  S. Avberšek (Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske), I. Babić (Liječnički sinidkat ), J. Ivezić (Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske) i Lj. Pilić (Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi). 

S. Avberšek je u pregovorima silno željela da Vlada prestane s isplatama 3,5,7,9% za zaposlenike srednjih škola.Vertikala je napustila privremeno pregovore, te po povratku uvjetovala nastavak pregovora  ozakonjenjem 3,5,7,9% kroz obnovu Uredbe ili na neki drugi način.

Vlada je prihvatila naš stav, što je ministar Mrsić i  potvrdio na tiskovnoj konferenciji nakon pregovora. To je važan pomak.

Vlada RH traži i da pristanemo na odgodu obveze isplate prosvjetnog dodatka od 2,3% s 1.7.2012. na 1.1.2013. jer, kažu,  nema novaca za plaće u obrazovanju za zadnje mjesece ove godine.

U Matici i dalje smatramo da ne treba prihvatiti bezuvjetno odricanje od jednokratnih naknada odnosno neka ih vrate kad zemlja izađe iz recesije.

 Važno je i da je Vlada odustala od raskidanja Dodatka Sporazuma o osnovici iz 2009., te želi pristupiti pregovorima o reviziji. To je također važan pomak.

Ne prihvaćamo odricanje od jubilarnih nagrada.

Predlaže se i  racionalizirati troškove prijevoza, pa tako na troškove ne bi imali pravo zaposlenici koji stanuju unutar 2 km od radnog mjesta ili najbliže stanice međumjesnog prijevoza, kao i drukčije "uređivanje"  prava na naknadu troškova prijevoza.

 

    Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

    u srednjim školama Hrvatske:

    Branimir Mihalinec, prof.

 

    Pročitajte više o pregovorima na stranicama Nezavisnog sindikata znanosti. 

_____

5. srpnja 2012.

Matica sindikata čvrsta u zahtjevima - hrt.hr

Vilim RibićBranimir Mihalinec i Zvonko Laktašić opovrgavaju bilo kakav dogovor s Vladom o odustajanju od božićnice, regresa i jubilarne nagrade te najavljuju sutrašnji nastavak pregovora u kojem neće odustati od svojih stajališta.

  

_____

4. srpnja 2012. 

Nakon još jednog kruga pregovora: Sindikati ne pristaju na nikakva odricanja.

Smanjenjem dodatka za radni staž sa 0,5 na 0,3% po godini staža do kraja ove godine, država bi uštedjela 500 milijuna kuna. No sindikati se tog dodatka ne žele odreći. Vlada im je stoga ponudila da se umjesto toga odreknu naknade za prijevoz. Sindikati Vertikale obrazovanja nisu pristali na nikakva odricanja. Pregovori se nastavlju u petak.  (opširnije)

_____

2. sprnja 2012. 

I drugi krug pregovora Vlade i sindikata bez dogovora

Vlada je međutim sada spremna odgoditi primjenu smanjenja koeficijenta na minuli rad s 0,5 na 0,3 posto do kraja ove godine, no i dalje ostaje pri tome da se isplata božićnice i regresa zamrzne kao i da se smanji iznos domaće dnevnice sa 170 na 150 kuna. Sindikati oko predloženih mjera još nemaju jedinstveno stajalište. Pregovori se nastavljaju u srijedu.

(opširnije)

  

_____

30. lipnja 2012.

Konferencija za tisak Vertikale sindikata obrazovanja

Vertikala sindikata obrazovanja smatra kako su zaposleni u obrazovnom sustavu zadnji koji bi se trebali odricati prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe (TKU). Teret krize trebale bi ponijeti i gospodarske grane kojima unatoč krizi ide dobro, smatraju. (opširnije)

_____

27. lipnja 2012. 

Pregovori Vlade RH i sindikata javnih službi nisu donijeli dogovor, a nastavljaju se u ponedjeljak.

Pet naših prijedloga osigurava smanjivanje izdataka za plaće za dvije milijarde kuna, koliko je i predviđeno u proračunu za ovu godinu, istaknuo je potpredsjednik Vlade Neven Mimica. Uime sindikata javnih službi Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske kaže kako su čuli dosta argumenata Vlade, ali još nedovoljno da donesu odluku o smislenosti i pravednosti odricanja. Mi smo Vladi dali na razmišljanje kakve može dati kompenzacije i kakvog ima smisla odricanje koje se od nas traži, rekao je Mihalinec, najavljujući da će više detalja sindikalisti dati na sutrašnjoj konferenciji za novinare. (opširnije)

  

_____

Zagreb, 9. lipnja 2012.

STIGLI PRIJEDLOZI VLADE RH!

Vlada, između ostalog, predlaže smanjenje dodatka na staž sa 0,5% na 0,3%, neisplatu božićnice ove godine, neisplatu regresa i jubilarnih 2013. g., neisplatu dodatka u kolovozu te raskid Sporazuma iz 2009.!

Sva predložena umanjenja vode prema bitnom smanjenju naših primanja. Uvjeren sam da naši članovi i povjerenici neće pristati na ovaj prijedlog. Drugim riječima, počinje vrijeme za sindikalnu akciju i pripreme za obranu naših prava. Nadam se da ćemo u toj borbi iskazati solidarnost i zajednički se oduprijeti pokušaju njihova značajnog umanjenja.

predsjednik NSZSŠH

Branimir Mihalinec, prof.

_____

Na jesen nastava možda i neće početi - Jere Bilan na TV-VOX-u, Zadar

_____

Dokument: Prijedlog Aneksa TKU, 8 lipnja 2012.

Iz medija: Profesori od božićnice kupuju drva - zadarskilist.hr

_____

6. lipnja 2012. 

Tiskovna konferencija Vertikale sindikata obrazovanja

Umjesto na obrazovanju, uštedite oporezivanjem ekstraprofita banaka

Na tiskovnoj konferenciji o pregovorima oko kolektivnih ugovora sindikati Vertikale obrazovanja istaknuli su kako se obrazovanje i zdravstvo više ne mogu odricati, te kako Vlada tražena sredstva za božićnice, regrese i ostala prava može lako pronaći na drugim adresama (primjerice oporezivanjem goleme dobiti banaka ili restrukturiranjem državnih tvrtki poput HEP-a). Također su upitali je li doista došlo do bitnih promjena u gospodarskim pokazateljima da bi se mogli otkazati kolektivni ugovori.

Okupljenim novinarima obratili su se Branimir Mihalinec, Zvonimir Laktašić, Anica Prašnjak i Vilim Ribić.
 
Poslušajte audio zapis s konferencije:

konferencija za tisak (prvi dio), 6.6.2012. (Mihalinec, Prašnjak, Laktašić)

konferencija za tisak (drugi dio), 6.6.2012. (Ribić)

 


Zaključci Središnjeg odbora Sindikata - 11. srpnja 2012.
ANKETA
Ima li štrajk prosvjetara i šire političko značenje?
Ne, želim samo korekciju koeficijenata
Približavaju se izbori...
Premijer misli da ima
Svaki štrajk ima i političko značenje


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO