Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Vlada treba donijeti novu uredbu i nastaviti isplaćivati prosvjetni dodatak - 1. kolovoza 2012.

1. kolovoza 2012. 

Povodom Vladine odluke o ukidanju prosvjetnog dodatka od 3,5,7 i 9% za nastavnike osnovnih i srednjih škola, predsjednik Nezavisnog sindikata Branimir Mihalinec izjavio je da je to Vladina odmazda i ucjena sindikatima koji nisu pristali na izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora. U Sindikatu smatramo da je Vlada trebala donijeti novu uredbu i nastaviti isplaćivati prosvjetni dodatak, a još bolje rješenje bilo bi uvrštavanje prosvjetnog dodatka u kolektivni ugovor. Vlada je bez veće štete za proračun mogla pričekati sindikalni referendum o izmjenama TKU-a u rujnu i dotad isplaćivati dodatak. Učitelji i profesori neće značajnije osjetiti ukidanje dodataka na plaći za srpanj, jer se ona većim dijelom obračunava kao naknada plaće za vrijeme godišnjeg odmora, kao prosjek triju prethodnih plaća u koje je dodatak bio uključen, kao i druge naknade. Bez obzira na odluku Vlade, Sindikat će nastaviti sve najavljene aktivnosti vezane uz organizaciju referenduma u rujnu.

    

31. srpnja 2012.

Prema procjeni ekonomskih analitičara, sindikalne šanse na sudovima stoje prilično dobro. HRT - Hrvatska uživo, 30. srpnja - o temi raskida TKU govore ministar Mrsić, Vilim Ribić i Željko Lovrinčević


     

_____

30. srpnja 2012. 

Vlada će otkazati Temeljni kolektivni ugovor - hrt.hr

"Mi smatramo da KU i dalje vrijedi zato što se nisu stekli

uvjeti za njegovo ukidanje. Vlada ga može otkazati

jer Vlada može sve, ali će ta vrsta avanturizma koštati

hrvatske građane. Tužbama ćemo zatrpati sudove,

a odvjetnici će odlično zarađivati. Mi smo sigurni da

ćemo pobijediti na sudu, najavio je Ribić."

_____

    TV Vox, Zadar - 30. srpnja

     

_____

28. srpnja 2012. 

HRT - Otvoreno - emisija o odnosima sindikata javnih službi i Vlade RH nakon odbijanja potpisivanja Dodatka TKU, uz sudjelovanje predsjednika NSZSŠH Branimira Mihalinca

Otvoreno pismo potpredsjedniku Vlade g. Nevenu Mimici

Veliko vijeće Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u svom pismu g. Mimici traži da se, iz  solidarnosti sa zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu, povećanje plaće od 2,3% odgodi za 6 mjeseci.

Pregovarački biseri - "pikanterije" sa pregovora

_____

23. srpnja 2012.

Početkom školske godine očekuje nas referendum na kojem ćemo odlučiti prihvaćamo li prijedloge Vlade RH ili ćemo se za svoja prava boriti štrajkom. 

Kazna učiteljima i nastavnicima za suprotstavljanje Vladi! - tiskovna konferencija Matice hrvatskih sindikata

Četiri sindikata javnih službi prozvali su Vladu RH zbog odmazde nad zaposlenicima u prosvjeti ukidanjem dodatka na plaću od 3-5-7-9 %. Mihalinec, Laktašić i Ribić licemjernim su ocijenili istup ministra Jovanovića koji se u ime sindikata ispričao njihovim članovima zbog odluke Vlade da im smanji plaće. Vladinu odluku doživjeli su kao presedan u Europi, jer je Hrvatska prva zemlja u krizi koja je uštede u proračunu počela ostvarivati na obrazovanju, dakle upravo na onom segmentu koji bi trebao biti ključan u izlasku iz recesije. Istaknuli su kako su svjesni teške situacije u kojoj se gospodarstvo nalazi, ali da se ovakvim mjerama neće niti približno postići namjeravane uštede. Cilj ovakve Vladine politike jest okrenuti članstvo protiv sindikalnih organizacija i njihovog čelništva, što im neće poći za rukom.

Čelnici sindikata još jednom su potvrdili kako na arbitražu oko izmjena TKU-a neće pristati dok ne provedu referendum među članstvom i saznaju njihov stav. Vilim Ribić je najavio kako će tijela Sindikata znanosti predložiti da se zaposlenici u znanosti i visokom obrazovanju iz solidarnosti do 1.siječnja 2013. odreknu dodatka od 2,3 % ako Vlada doista provede odluku o ukidanju 3-5-7-9 % u osnovnim i srednjim školama.

Poslušajte audio zapis s tiskovne konferencije: Tiskovna konferencija Matice - Vladina odmazda prema prosvjetarima

Iz medija:

'Vlada izaziva štrajk profesora u rujnu' - priopćenje POS-a Splitsko - dalmatinske županije u Slobodnoj Dalmaciji

Referendum pa odluka o štrajku - hrt.hr, 23. srpnja 

Ribić traži da Vlada uzima braniteljima ako uzima učiteljima - tportal.hr, 23. srpnja

Sindikati obrazovanja za rujan najavljuju referendum o dodatku na plaću - novilist.hr, 23. srpnja

Sindikat ne prihvaća isprike premijera i ministra Jovanovića - index.hr 23. srpnja

_____

20. srpnja 2012.

Odgovor Vladi RH na prijedlog o arbitraži

   

_____

19. srpnja 2012.

NAŠE PLAĆE NE ŽELI SMANJITI SINDIKAT VEĆ VLADA RH!

     Vlada RH  danas je donijela Zaključak o prestanku isplaćivanja koeficijenata uvećanih za 3,5,7 i 9% za nastavnike i stručne suradnike osnovnih i srednjih škola počevši od 1. kolovoza 2012. godine.

    Donošenjem ovog Zaključka Vlada je potvrdila naše ranije izrečene tvrdnje kako u svakom slučaju želi uštede u proračunu na račun učitelja i nastavnika. Da nije tako, Vlada bi pričekala ishod eventualne arbitraže. Time je potvrđeno naše mišljenje da je smanjenje naših plaća bilo ukalkulirano već pri donošenju proračuna, a ovi pregovori su bili samo zamagljivanje stanja.

Laž je da ja nisam prihvatio postizanje sporazuma o zadržavanju prava na 3,5,7,9%. Prihvatio sam potpisati takav Sporazum, iako bih njime oštetio sve naše članove koji nisu nastavnici i stručni suradnici za 2,3% uvećanja plaće. Ministar Mrsić ucijenio nas je i nije prihvatio potpisivanje tog Sporazuma, bez pristanka na potpisivanje Dodatka I. TKU-a. Dodatak TKU-a u kojem se traži bezuvjetno odricanje od značajnih sredstava naknade za prijevoz kao i ostalih materijalnih prava, nije moguće potpisati bez provedenog izjašnjavanja članstva tj. referenduma. Naime, nakon zaključivanja Kolektivnog ugovora, ugovorena prava postaju individualno prava svakog člana sindikata, i nažalost - svakog nečlana sindikata. Svog individualnog prava mogu se odreći samo oni. Tako smo radili 2009. godine, kada smo proveli referendum, a 2010. smo postigli zadovoljavajuću kompenzaciju za odricanje od božićnice (novi TKU, koji je sada predmet pregovora), pa nismo provodili referendum.

    MEDIJI I POLITIKA ŠIRE DOJAM DA JE SINDIKAT SMANJIO PLAĆE NASTAVNICIMA – ISTINA JE UPRAVO SUPROTNA – UČINILA JE TO VLADA RH, PA MA KOLIKO SE MILANOVIĆ I JOVANOVIĆ ZBOG TOGA ISPRIČAVALI.

    AKO NA NEKOG TREBA BITI LJUT, ONDA JE TO VLADA RH.

    NITKO NIJE SPRJEČAVAO JOVANOVIĆA, MILANOVIĆA, LINIĆA… DA SUKLADNO DOGOVORU S NAMA I DOPISU MINISTRA OD 13. VELJAČE 2012. "OZAKONE" UREDBU ILI DA JE UKINU PRVOG DANA DOLASKA NA VLAST. NISU TO UČINILI KAKO BI NAS MOGLI UCJENJIVATI. U PREGOVORIMA SU TO I UČINILI.

    Ponovo naglašavam da pravno stojimo dobro te ćemo sudskim putem sva naša prava vratiti.

 

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u

srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

 _____

PRIOPĆENJE SHU i NSZSSH

Vlada krenula s odmazdom - Hrvatskoj prijeti desetljeće propadanja

Neugodno smo iznenađeni viješću da je Vlada RH na današnjoj sjednici donijelaZaključak kojim od 1. kolovoza ove godine prestaje isplaćivati dodatke na plaću od 3, 5, 7 i 9posto učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama, a kojisu isplaćivani od 1. siječnja 2003., na temelju Uredbe Vlade od 19. prosinca 2002. godine.Takav Zaključak dokaz je kako je pregovarački tim Vlade cijelo vrijeme pregovarao sfigom u džepu, te da je Vlada u nedostatku pregovaračkih argumenata posegla za mjeromkoja nije ništa drugo nego odmazda, i to zbog nepristajanja Sindikata obrazovanja na ucjene.Za svoj pregovarački neuspjeh optužuju „pretvrde čelnike sindikata„. A namjera im je odpočetka bila rezanje u obrazovanju, za što su tražili blagoslov Sindikata.Sindikati obrazovanja bili su čak spremni potpisati poseban Sporazum, kojim se odričuprava na isplatu prosvjetnog dodatka do 1. siječnja 2013., u zamjenu za zadržavanjedosadašnje osnovne plaće. Vladi je to bilo neprihvatljivo.Zaključak Vlade pokazuje neočekivanu promjenu smjera ove Vlade od Hrvatskezemlje utemeljene na znanju prema Hrvatskoj - zemlji neznanja i beznađa. Nova paradigmaVlade je: što manje plaće učiteljima i nastavnicima, to brže će zemlja izaći iz krize.Ta je Vladina odluka pogubna za budućnost zemlje, nemoralna je i višestrukonelegitimna, ako ne i pravno ništavna.Ministar Jovanović, nakon ove odluke treba odmah dati ostavku. Biti će zapamćen kaojedini ministar obrazovanja, koji je na sjednici Vlade glasovao o smanjenju plaća učitelja inastavnika. Takvo što njegovi prethodnici ne bi nikada dozvolili. Njegova isprika i suze uočima za nas su neprihvatljive. Naročito je neprihvatljivo njegovo prebacivanje krivnje na tričelnika Sindikata – on je glasovao za smanjenje plaća!!!Tragikomično je obrazloženje ministra kojim izbjegava izvršiti javno izrečenoobećanje kako neće biti ministar ukoliko budu plaće u obrazovanju padale.Gospodinu Jovanoviću više nema mjesta u Vladi RH.Premijer Milanović je smanjenjem plaća učitelja i nastavnika odredio smjer Hrvatskeprema stagnaciji i zaostajanju.Umjesto isprike, neka premijer Milanović odmah povuče sramotnu odluku Vlade RH,ispriča se učiteljima i nastavnicima za uznemiravanje, prihvati ostavku ministra Jovanovića irazriješi dužnosti ministra Mrsića, koji je bio najveća zapreka postizanju dogovora sasindikatima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenihu srednjim školama Hrvatske:Branimir Mihalinec, prof.

Predsjednik Sindikata Hrvatskih učitelja:Zvonimir Laktašić

_____

18. srpnja 2012.

Pregovori završili - slijedi pravna bitka, referendum, vjerojatno i štrajk - pismo predsjednika NSZSŠH članovima Sindikata


   Iako su pregovori Vlade i sindikata javnih službi formalno  završili 13. srpnja 2012., danas je održan još jedan sastanak pregovaračkih odbora.

    Pregovori i ovoga puta nisu bili uspješni, s obzirom da Vlada RH ne odstupa od svojih stavova, te je u skladu s time zatražila da danas potpišemo isto ono što nismo htjeli u petak.

   Vlada RH ponudila je danas ipak još jedan Dodatak TKU-a, kojim bi  u uvjetima kada zemlja uđe u  gospodarski rast mogli pregovarati o vraćanju prava na regres, božićnicu i jubilarnu nagradu.  Taj prijedlog Vlada RH nikako nije bila spremna dati u pisanoj formi, pa tako nismo mogli dobiti 24 do 48 sati radi dodatnih konzultacija s članstvom. Konzultacije su potrebne, jer samo glavna tijela svakog pojedinog sindikata mogu dati ovlasti predsjedniku za potpisivanje sporazuma.

       Vlada RH ucjenjuje naš Sindikat kao i Sindikat hrvatskih učitelja  neisplatom prava na uvećanje koeficijenta od 3,5,7 i 9% ako ne potpišemo Dodatak I. TKU-a te odgodom primjene prosvjetnog dodatka od 2,3% do siječnja 2013. O tome su čak ponudili i Sporazum kojeg možete vidjeti ovdje. 

    Obratite pažnju na članak 2. u kojem se Vlada obvezuje donijeti uredbu o koeficijentima složenosti poslova. Nisu, međutim, pristali precizirati tekst Uredbe, što znači da bi Sindikati trebali pristati Vladi dati  bjanko mjenicu.

       Članak 3. ponuđenog Sporazuma govori o odgodi primjene prosvjetnog dodatka do 1. siječnja 2013., ali nije se željelo pristati na formulaciju "primjenju se od 1. siječnja 2013.", što znači da u stvarnosti takva namjera ne postoji.

      Za nas je to jasan  znak kako Vlada RH manipulira javnošću putem dezinformacija koje širi ministar Mrsić uz svesrdnu pomoć Spomenke Avberšek,  pri tome ucjenjujući naše sindikate. Koriste se svim metodama, a cilj je prebaciti krivnju na čelnike sindikata.

    Danas je pred novinarima ministar Mrsić hladno izjavio da Vlada ima osigurana sredstva za isplate plaća s 3,5,7,9% uvećanim koeficijentima. Jednako tako, 13. veljače 2012. ministar Jovanović pismeno nas je izvijestio kako je Vlada RH osigurala sredstva za primjenu 3,5,7,9%, te da će to ubrzo legalizirati. Jasno je da se ne radi o nedostatku planiranog novca već o – ucjeni.

   Ukoliko Vlada posegne za neisplatom tog prava, naši pravni stručnjaci smatraju kako imamo dobre šanse vratiti ga sudskim putem.

    Evo mišljenja pravnih stručnjaka:

„Nema nelegitimnih isplata 3,5,7 i 9% za prosvjetare (prema bivšoj "maloj" Uredbi). Vlada je redovno doznačivala sredstva, jer ih dostavlja poimenično za svakog radnika. Osim toga, sukladno općim propisima obveznog prava koji se supsidijarno primjenjuju u radnim odnosima (čl. 6. st. 4. Zakona o radu), ugovor nastaje i tkzv. konkludentnim činima. Naime, jedna ugovorna strana - poslodavac je godinama drugoj ugovornoj strani – radniku - isplaćivala točan iznos uvećanja koeficijenta 3,5,7 ili 9%, a ta druga strana tj. Radnik,  to je prihvaćala. Na taj je način ugovor nesporno sklopljen i ne može se jednostrano raskinuti.“

 

       U rujnu planiramo provesti referendum nakon kojeg ćemo u slučaju odbijanja Vladine ponude, nastaviti prosvjedne aktivnosti uključujući i mogući štrajk.

     Kada bi na svaku prijetnju od strane poslodavca pristajali na njegove uvjete, posezanju u naš džep ne bi bilo kraja sve dok se više ne bi imalo što uzeti.

    Kada nam kroz medije žele poručiti da smo nerazumni što zbog sitnice ne prihvaćamo njihovu ponudu, poručuju nam da to zapravo za njih nije sitnica, jer da jest, lako bi nam mogli udovoljiti i postići dogovor. Zato nije dobro naše zahtjeve smatrati "kapricem".

    I na kraju, riječ ili dvije o medijima:   novinarstvo u Hrvatskoj ne može pasti niže nego je palo ovih dana. Ono što pišu Jutarnji i druga izdanja EPH ispod je svakog kriterija. Svaka rečenica je laž, a na istinitu rečenicu nabasat ćete kao na iglu u plastu sijena. Cilj je jasan: stvoriti strah i paniku kod naših članova, podijeliti sindikalno članstvo na one koji će se uplašiti i na one koji se hoće boriti. Već je sama podjela njihov uspjeh, a naš poraz.

    Cilj je posvađati čelnike sindikata, pri čemu se medijska mržnja posebno usmjerava prema našem kolegi Vilimu Ribiću. Podsjećam, odluke svih naših tijela sva četiri naša sindikata, procjene svih naših stručnjaka i pravnika, mediji žele svesti na odluke Vilima Ribića. S našim odlukama on, međutim, nema ništa. Naše su odluke radikalnije i zahtjevnije od odluka njegova sindikata. Stoga pripisivati krivnju Ribiću za ono što mi želimo i zastupamo, uvredljivo je za naše sindikate i za naš Središnji odbor. Izražavam ovim putem solidarnost s Vilimom, a vjerujemo da tako mislite i vi.

   Ne dajmo se zaplašiti. Ponizni i uplašeni ne dobivaju ništa. Ne, onda će tek početi uzimanje. Naivno je  misliti da nas više neće dirati ako sada popustimo.    

    Vjerujte u naše procjene i budite spremni za borbu. Moramo se oduprijeti nepravdi i sili. Svi vidimo Španjolsku: ljudi se ne daju krupnom kapitalu i politici koja je produžena ruka njegovih interesa, a mediji oružje u rukama i politike i kapitala.

    Pravno u našim zahtjevima stojimo dobro i to je jedan od temelja naše snage. Postoji i mogućnost sudskih tužbi koje su se u prošlosti pokazale vrlo efikasnima. U konačnici, o svemu ćete početkom rujna na referendumu odlučivati vi, članovi i članice Sindikata.

   Stoga ostanite mirni i vjerujte sindikatu, ne lažljivim medijima i ne puno boljoj vlasti.

Tko se ne bori već je izgubio, a tko se bori može i pobijediti.

 

S poštovanjem,

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

 

 


ANKETA
Ima li štrajk prosvjetara i šire političko značenje?
Ne, želim samo korekciju koeficijenata
Približavaju se izbori...
Premijer misli da ima
Svaki štrajk ima i političko značenje


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO