Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Naknade za prijevoz i dalje se isplaćuju prema odredbama Granskog KU - 28. prosinca 2012.

28. prosinca 2012. 

Pismo glavnog tajnika Sindikata g. Nijaza Karića povodom različitih tumačenja načina isplate naknade za prijevoz upućeno 27. prosinca uredima državne uprave i ravnateljima srednjih škola.

"Slijedom zaprimljenih informacija i zahtjeva za zaštitom prava zaposlenika i  povjerenika podružnica Sindikata, a u svezi najave dijela ravnatelja srednjoškolskih ustanova danih temeljem informacija  zaprimljenih iz Ureda državne uprave u županijama o promjeni načina obračuna i isplate  naknade za trošak prijevoza na posao i s posla i drugih prava zaposlenika, upućujemo Vas.

Činjenice potpisivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i Dodatka I temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama (N. N. 141/12 ) te donošenja Zakona o uskrati isplate pojedinim materijalnih prava zaposlenima u javnim službama (N. N. 143/12), ne dovode u pitanje način i primjenu odredbi dijela materijalnih prava zaposlenika utvrđenih Kolektivnim ugovorom za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama (N. N. 7/11) s vremenom važenja do 31. prosinca 2014.

Zakonom o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama određena je uskrata pojedinih materijalnih prava ugovorenih kolektivnim ugovorima za zaposlene u javnim službama i to redom, nagrade za božićne blagdane za 2012. i 2013. godinu i  regresa za korištenje godišnjeg odmora za 2013. godinu.

Istim zakonom ne dovodi se u pitanje ostvarivanje drugih materijalnih prava ugovorenih Kolektivnim ugovorom za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama među kojima su pravo na dnevnicu i naknadu troškova putovanja, pravo na naknadu troškova prijevoza,  pravo na jubilarnu nagrade i druga materijalna prava koja se primjenjuju kao za radnika najpovoljnije pravo.

Kako je pravo na naknadu za trošak prijevoza sastavnica važećeg Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama, sukladno odredbama članka 7. stavka 3., Zakona o radu (N. N. 149/09, 61/11 i 82/12), te odredbama članka 1., stavak 2 i članka 29., rečenog Kolektivnog ugovora, obveza je poslodavca na provedbu istoga prava.

Činjenica da je isto pravo sadržajno mijenjano odredbama novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama ne mijenja obvezu poslodavca iz navedenog granskog kolektivnog ugovora.

Slijedom navedenog držimo potpuno  neprihvatljivim najave i postupanja ravnatelja dijela srednjoškolskih ustanova  o promjeni načina izračuna i isplate naknade troškova prijevoza zaposlenika te u uvjetima nepoštivanja prava zaposlenika najavljujemo promptnu pravnu zaštitu."

_____

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta oglasilo se 28. prosinca dopisom svim srednjim školama i županijskim uredima u kojem se potvrđuje ispravnost tumačenja obračuna troškova prijevoza koje je stiglo iz našeg sindikata. "Budući je pravo na naknadu troškova prijevoza za zaposlene u osnovnim i srednjim školama ugovoreno povoljnije u njihovim granskim kolektivnim ugovorima no što je to ugovoreno novim TKU-om, zaposlenima u tim službama pripada za njih najpovoljnije pravo." - stoji između ostalog u dopisu Ministarstva.

U prilogu donosimo dopis Ministarstva.           . 

ANKETA
Ima li štrajk prosvjetara i šire političko značenje?
Ne, želim samo korekciju koeficijenata
Približavaju se izbori...
Premijer misli da ima
Svaki štrajk ima i političko značenje


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO