Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Vlada smanjenjem plaća ponovo ujedinila sindikate - 22. veljače 2013.

Gotovo svi sindikati javnih i državnih službi okupili su se na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji kako bi demonstrirali jedinstvo u otporu Vladinoj odluci o smanjivanju koeficijenata na plaće zaposlenih u državnim i javnim službama.

Okupljeni sindikati neće ići na najavljeni sastanak u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kako bi im tamo ministrar Mrsić obrazložio što je točno premijer Milanović rekao na televiziji, istaknuo je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i nazvao takav oblik komunikacije sa sindikatima bezobrazlukom. Naglasio je kako se prevarenima osjećaju sindikati potpisnici Temeljnog kolektivnog ugovora jer su ga potpisali u prosincu, a još u studenom su u Državnom proračunu za 2013. godinu bile planirane uštede na plaćama od 1,7 milijardi kuna.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, istaknuo je kako ova odluka o umanjenju koeficijenata dolazi tek nekoliko mjeseci nakon što su zaključeni pregovori i potpisan Temeljni kolektivni ugovor, ispregovaran u dobroj vjeri, kojim su se sindikati potpisnici odrekli dijela svojih materijalnih prava, a zauzvrat dobili obećanja Vlade kako se plaće i radna mjesta neće dirati. Sada ispada da su prevareni i izigrani, te da Vlada nije pregovarala u dobroj vjeri. Nadalje, o ovoj odluci Vlade sindikati su obaviješteni putem medija, bez poštivanja socijalnog dijaloga i ikakvih pregovora sa socijalnim partnerima. Umjesto toga, Vlada se služi ovakvim "konzultativnim sastancima" koji su zapravo skriveni način manipulacije i zamagljivanje socijalnog dijaloga.

Ovakva odluka Vlade je ne samo moralno, već i pravno upitna, naglasio je Vilim Ribić, stoga će sindikati potražiti i pravnu zaštitu.

Predsjednica Sindikata Porezne uprave Gordana Jagar podsjetila je okupljene novinare kako zaposlenicima Porezne uprave plaće kasne već dva tjedna, te da se ovdje prema novim zakonskim odredbama radi o kaznenoj odgovornosti pa se zapitala hoće li netko po službenoj dužnosti podnijeti kaznenu prijavu protiv pojedinih ministara i Vlade kao poslodavca koji ne isplaćuje plaće i doprinose na vrijeme.

Više informacija dostupno je u audio snimci s tiskovne konferencije:

Tiskovna konferencija sindikata državnih i javnih službi

 

ANKETA
Nastava bi se od jeseni trebala odvijati...
sa učenicima u učionicama
sa učenicima dijelom u školi, dijelom online
sa učenicima isključivo online


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO