Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Štrajk najavljen za srijedu, 5. lipnja! - 27. svibnja 2013.

Ako u postupku mirenja s predstavnicima Vlade ne postignu dogovor u roku od pet dana, koordinacija 11 sindikata javnih i državnih službi najavila je danas štrajk za 5. lipnja.

(Poslušajte i snimku emisije U mreži prvog, 29. svibnja, u kojoj je sudjelovao i predsjednik NSZSŠH Branimir Mihalinec govoreći o mogućem štrajku u javnim i državnim službama)

   

"Ovih 11 sindikata danas će podnijeti zahtjev za mirenje koji se prema Zakonu mora završiti u idućih pet dana. Ako tada ne bismo postigli dogovor, potpisali dokument, onda ćemo u skladu sa zakonom najaviti štrajk Vladi odnosno poslodavcima u našim sustavima gdje će se štrajk organizirati", istaknula je na konferenciji za novinare tajnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić. Sindikati traže vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata u javnim i državnim službama, te uključivanje sindikata u rješavanje viška zaposlenih. Traže i čvrsta jamstva da se više neće posezati za radničkim pravima, te izmjene Zakona o reprezentativnosti. Drugi socijalni partner, onaj iz Vlade, na to ne pristaje zbog čega je ovakav potez neizbježan, kaže Vilim Ribić. "Koliko će to biti blokada sustava ovisit će o mnogim pitanjima i mnogim stvarima. Nitko od nas, pa ni naši članovi, nisu presretni s time da se ide u štrajk, nitko u tome ne uživa. Međutim, mi nemamo drugog načina da zaštitimo interese naših ljudi. Ono što nas fascinira je da ljudi iz vlasti, oni koji bi trebali riješiti problem, sve rade i raspiruju da do štrajka dođe', poručuje Ribić. 'Štrajk nije naša želja, ni naša volja. U to nas je gurnula Vlada s ministrom Mrsićem." 

Ribić je ocijenio da ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nije dovoljno fokusiran na rješavanje problema te da je na tom sastanku sjedio s "nepodnošljivom lakoćom". Ustvrdio je da njihove zahtjeve ne smatraju nerealnim niti ministar uprave Arsen Bauk ni ministar financija Slavko Linić, uz ocjenu da ne zna što se u Vladi događa. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec istaknuo je da štrajk nije uperen protiv građana te ih je stoga zamolio za strpljenje. Jučerašnji je sastanak predstavnika Vlade i sindikata opisao kao pokušaj da se sindikate međusobno podijeli, posvađa i razjedini, a ministru Mrsiću poručio da u tome nisu uspjeli. Upitan da prokomentira situaciju s krivim ispitima na maturi u sklopu koje su koordinatori državne mature jučer u školama u Đakovu, Senju i Splitu, umjesto eseja, učenicima podijelili ispite iz hrvatskog jezika, Mihalinec je kazao da je to plod ljudske greške, da nije sistemski problem te da se ne radi o sabotaži ministra obrazovanja Željka Jovanovića.

Članstvo i javnost bit će o detaljima održavanja štrajka u javnim i državnim službama obaviješteni u ponedjeljak, 3. lipnja.

(jutarnji.hr i t-portal.hr)

28.5.2013. - Konferencija za tisak sindikata javnih i državnih službi (audio snimka)

_____

PISMO PREDSJEDNIKA NSZSŠH ČLANOVIMA SINDIKATA I SVIM ZAPOSLENICIMA U SREDNJOŠKOLSKIM USTANOVAMA, 27. svibnja

Poštovane kolegice i kolege,

zahvaljujem svima koji su pristupili referendumu o sudjelovanju u štrajku do ispunjenja zahtjeva zajedno s drugim sindikatima javnih i državnih službi.

            70 % članova našeg Sindikata izjasnilo se je za borbu za očuvanje svojih prava. Temeljem rezultata referendumskog izjašnjavanja Središnji odbor Sindikata na svojoj sjednici 18. svibnja 2013. jednoglasno je donio odluku o provođenju štrajka zajedno s ostalim sindikatima javnih i državnih službi. Štrajk će se u našem sustavu provoditi na način da se obustave svi poslovi, uključivši i održavanje državne mature. U vrijeme štrajka ne smiju se na silu pokušavati održati ispiti državne mature. Ukoliko ipak pokušaju, dovoljno je da samo u nekoliko škola ne bude održan pojedini ispit državne mature, pa da svi ispiti toga dana budu poništeni.

            Koordinacija sindikata javnih i državnih službi intenzivno priprema zajedničku akciju u kojoj će svaki sindikat u mjeri u kojoj može uskratiti svoje usluge i tako doprinijeti zajedničkom nastojanju da očuvamo prava zaposlenih u javnim i državnim službama. Zajednička nam je prijetnja najava ukidanja prava na dodatak od 4, 8 ili 10%, kao i zahtjeva za povratom otetih prava: umanjenja koeficijenata za 3%, kao i prethodno ukidanje 3, 5, 7 i 9% učiteljima nastavnicima i stručnim suradnicima.

            Samo zajedno imamo pravo očekivati pozitivan ishod pregovora. Ukoliko dozvolimo da nas razdvoje i sa svakim sindikatom pregovaraju odvojeno, šanse za zadržavanjem prava su znatno manje. Iz tog razloga treba cijeniti zajednički napor svih zaposlenih u javnim i državnim službama koji će se odazvati na poziv sindikata.

            Nakon javno izrečenih prijetnji od strane ministra financija Slavka Linića predsjedniku Carinskog sindikata, a koje nisu naišle, osim sindikalnih, na osudu šire javnosti, možemo očekivati nove prijetnje, zastrašivanja i ucjene. Vjerujem kako ćemo zajednički naći snage oduprijeti se tome, jer to je prijetnja svima nama. Štrajk je naše legitimno pravo i nitko nam nema pravo zbog toga najavljivati rat i ratno stanje.

             Štrajk ćemo otkazati ili prekinuti ukoliko postignemo zadovoljavajući Sporazum s Vladom RH. Naši su najvažniji zahtjevi: povratak otetih prava u rokovima koje ćemo utvrditi sporazumom i čvrsto jamstvo u obliku sporazuma o odustajanju od ukidanju prava od 4, 8 i 10% iz Granskih kolektivnih ugovora.

            Iz Granskog kolektivnog ugovora žele izbaciti većinu članaka što je nedopustivo, jer na taj način mi više ne bi bili u mogućnosti pregovarati o tim pravima. Ta prava bi Vlada rješavala jednostrano Uredbama, Zakonima ili Pravilnicima, a o njima se ne pregovara.

            Nitko se za naša prava osim nas neće izboriti, jer niti jedno pravo koje nam žele ukinuti nije nam poklonjeno. Svako pravo izborili smo u štrajkovima i pregovorima.

              Pozivam sve članove Sindikata, kao i ostale zaposlenike srednjoškolskih ustanova da se zajedno s ostalim kolegama iz javnih i državnih službi odazovu na poziv Sindikata i uključe u borbu sa svoja prava.

 

S poštovanjem,

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof. 

_______

Poslušajte što je u emisiji U mreži prvoga o štrajku rekao predsejednik Sindikata B. Mihalinec

Pismo predsjednika NSZSŠH
ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO