Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Postignut dogovor s Vladom RH - otkazuje se štrajk najavljen za srijedu - 4. lipnja 2013.

Vlada i 11 sindikata javnih i državnih službi postigli su dogovor u vezi sindikalnih zahtjeva za povećanjem plaća javnih i državnih službenika.

Vlada je predložila da se plaće zaposlenih u državnim i javnim službama povećaju kada se BDP vrati na razinu iz 2009., dakle u vrijeme kada je počela kriza jer to osigurava da ima novca za isplatu povećanja, kazao je nakon jučerašnjeg popodnevnog sastanka ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Dodao je kako će se vlada obvezati da u 2013. neće smanjivati razinu plaća u državnim i javnim službama. Ponovio je da Vlada neće kupovati socijalni mir, neće se zaduživati za isplatu plaća te kako želi potpisati sporazum koji je ostvariv za jednu i drugu stranu.

Detalje sporazuma otkrili su Mirando Mrsić i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Nakon što BDP tri uzastopna kvartala bude bilježio rast, a pod uvjetom da deficit državnog proračuna bude manji od tri posto, Vlada i sindikati naći će se na pregovorima o modalitetu podizanja koeficijenata na plaće za radnike u javnom sektoru.

   

Uoči današnjeg sastanka sindikati su ipak poručili kako još uvijek postoji nada da se postigne dogovor. Ono što je bilo sporno je određivanje parametara, vezano uz gospodarsku situaciju - pregovaralo se koliki mora biti rast BDP-a, koliko kvartala zaredom, da bi im se vratila njihova materijalna prava. Sindikati su također tražili garanciju da im se ove godine više neće smanjivati plaće.

Po starom običaju, sindikate javnih službi koji su najavili štrajk i potpisali sporazum sa Vladom, napao je čelnik sindikata Preporod Željko Stipić zbog "odgođenog sindikalizma". Citiramo odgovor koji mu je uputio Vilim Ribić: "Željko Stipić nije najavio štrajk, ali je pri tome najradikalniji. On izbjegava štrajk, iako mu je na referendum izašlo 70% članova od kojih se 68% izjasnilo za štrajk. On ne poštuje volju demokratske većine u svome sindikatu. Neće u štrajk, a neće niti potpisivati nikakve sporazume. On zna da će za njega drugi ići u štrajk i da će drugi potpisvati sporazume. Drugi će preuzimati odgovornost, a on će sjediti u zasjedi i napadati što god oni naprave.  To je već godinama sindikalizam iz busije.", piše Ribić. "U vrijeme priprema štrajka nije zajedno s nama htio obilaziti povjerenike, kritizirao je naše akcije radi toga što je „jedino smisleno rušiti vlast“ a ne tražiti plaće. To su njegove izjave pred desetak svjedoka. Naš cilj nije rušenje vlasti već plaće naših članova. Sindikat znanosti, a u njegovo ime Ribić, potpisat će sve što bude dobro za njegove članove, a logikom postupka, i za članove Stipićeva sindikata, za koje on nikada ništa nije izborio. Što se može argumentirano dokazati. Ne bude li Sporazum s Vladom dobar neće ga potpisati.", stoji u Ribićevom priopćenju.

_____

SPORAZUM O PROMJENI VISINE PLAĆE ZAPOSLENIH U DRŽAVNIM I JAVNIM SLUŽBAMA

ANKETA
Ima li štrajk prosvjetara i šire političko značenje?
Ne, želim samo korekciju koeficijenata
Približavaju se izbori...
Premijer misli da ima
Svaki štrajk ima i političko značenje


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO