Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Sindikati i Vlada potpisali sporazum o promjeni visine plaća - 11. lipnja 2013.

Zagreb, 11. lipnja 2013.

  

ČLANOVIMA SINDIKATA

ZAPOSLENICIMA U SREDNJOŠKOLSKIM USTANOVAMA

  

Poštovane kolegice i kolege,

u utorak, 11. lipnja 2013. potpisao sam Sporazum o promjeni visine plaće zaposlenih u državnim i javnim službama, koji sam parafirao 4. lipnja 2013. godine.

Odluku o potpisivanju Sporazuma donio je Središnji odbor Sindikata.

Kako su neke odredbe parafiranog teksta Sporazuma mogle biti tumačene na različite načine, potpisivanju Sporazuma prethodilo je pregovaranje i potpisivanje Vjerodostojnog tumačenja odredaba članaka 2. i 4. Sporazuma. Vjerodostojnim tumačenjem potpisnici Sporazuma ustvrdili su  kako se odredbe članka 2. i članka 4. Sporazuma primjenjuju samo na način utvrđen tim vjerodostojnim tumačenjem.   Potpisnici Sporazuma utvrđuju da Vjerodostojno tumačenje čini sastavni dio Sporazuma. Bez tog vjerodostojnog tumačenja ne bi bilo uputno potpisivati Sporazum.

Sporazumom je zajamčena razina plaće i dodataka po osnovi staža u 2013. godini. Odnosi se to prvenstveno na dodatke od 4, 8 ili 10%. Vlada RH je iskazala namjeru ukidanja tog dodatka   u prijedlogu izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za zaposlenike  srednjoškolskih ustanova. Temeljem Sporazuma taj dodatak ne bi smio biti predmet pregovora o izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora.

Vlada i Sindikati sporazumjeli su se kako će o povećanju koeficijenata složenosti poslova započeti pregovore kada se ispune uvjeti gospodarskog rasta.

Vlada i Sindikati podrazumijevaju da tijekom trajanja Sporazuma, sindikati zadržavaju pravo na organiziranje industrijskih akcija u kolektivnim radnim sporovima, kao i  u slučaju da Vlada prekrši obveze iz članka 2. Sporazuma. 

Potpisani tekst Sporazuma i Vjerodostojnog tumačenja biti će uskoro objavljeni na našim web stranicama. Čeka se potpis još nekih sindikata, koji su najavili potpisivanje.

Potpisivanjem Protokola o pregovorima formalno su započeli pregovori o izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora koje je predložila Vlada RH. Odluka Središnjeg odbora Sindikata je da pregovarački odbor mora u pregovorima sačuvati sva ugovorena prava.

Vaša snažna potpora biti će jamstvo da ćemo u tome i uspjeti.

 

S poštovanjem,

  

PREDSJEDNIK NEZAVISNOG SINDIKATA

ZAPOSLENIH U SREDNJIM ŠKOLAMA HRVATSKE

Branimir Mihalinec, prof.

 

SPORAZUM O PROMJENI VISINE PLAćE ZAPOSLENIH U DRžAVNIM I JAVNIM SLUžBAMA

Vjerodostojno tumačenje Sporazuma

_____

O povećanju plaća socijalni će partneri razgovarati kada tri uzastopna tromjesečja na međugodišnjoj razini BDP bude rastao

Zagreb, 11. lipnja - Predstavnici dvanaest sindikata državnih i javnih službi potpisali su danas s ministrom Mirandom Mrsićem Sporazum o promjeni visine plaća zaposlenih u državnim i javnim službama, koji je parafiran prošli tjedan. Po tom sporazumu, o povećanju plaća socijalni će partneri razgovarati kada tri uzastopna tromjesečja na međugodišnjoj razini BDP bude rastao, a Vlada se obvezala da ove godine neće smanjivati plaće zaposlenih. Sporazum je ispregovaran nakon što su sindikati zaprijetili štrajkom i blokiranjem održavanja ispita državne mature u srednjim školama. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako je sporazum prethodno podvrgnut vjerodostojnom tumačenju, kako bi se uklonile sve nejasnoće i mogućnost njegova različitog tumačenja, te je utvrđeno da je on potpisan u dobroj vjeri i kao takav jamči socijalni mir. Izrazio je žaljenje što se sjelo za stol tek nakon što su sindikati pokrenuli snažne akcije, kao što je bila prijetnja blokadom sustava. "Mogli smo i bez toga u mirnoj atmosferi rješiti sve probleme, ali treba pokrenuti socijalno partnerstvo, a to ne ovisi samo o sindikatima", poručio je Mihalinec. 

   

Pismo predsjednika NSZSSH članovima Sindikata i ostalim zaposlenima u srednjim školama
Vjerodostojno tumačenje Sporazuma, lipanj 2013.
ANKETA
Ima li štrajk prosvjetara i šire političko značenje?
Ne, želim samo korekciju koeficijenata
Približavaju se izbori...
Premijer misli da ima
Svaki štrajk ima i političko značenje


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO