Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

I ova školska godina počinje s mnogo problema - 2. rujna 2013.

Zagreb, 2. rujna 2013.

ČLANOVIMA SINDIKATA

SVIM ZAPOSLENICIMA

Poštovane kolegice i kolege,

danas počinje nova školska godina. Iako ministar preko medija tvrdi kako je sve spremno za početak, vi znate kako je istina pomalo drugačija.

Izgleda da je početak školske godine iznenadio ministarstvo jednako kao i zimsku službu snijeg u siječnju. Naime danas, prvog dana nastave mnogi učenici još uvijek ne znaju u koju su školu i koji program upisani. Iako je već nakon prvog upisnog roka u srpnju bilo jasno kako će biti upitno formiranje razrednih odjela u programima za koje nije bilo dovoljnog interesa učenika, taj problem počeo se rješavati tek tjedan dana prije početka nove školske godine. Iz Sindikata smo upozoravali MZOS kako samo uvođenje e-upisa neće riješiti upisne probleme, poglavito što nisu uvaženi prijedlozi struke pri donošenju kriterija za upise.   

Provođenje drugog roka državne mature prema novom Pravilniku kao da je još više iznenadilo MZOS i NCVVO. U posljednjem trenutku izmijenjeni su rokovi održavanja jesenskog roka državne mature i to na način da se ispiti državne mature održavaju istovremeno kada i redovna nastava, što će dodatno pojačati stanje nereda u školama. Umjesto da se, kako zdravi razum nalaže,  drugi rok državne mature održava u svakoj županiji u jednoj školi za sve učenike iz te županije, velik broj škola zbog jednog ili nekoliko učenika neće biti u mogućnosti normalno započeti školsku godinu.

Ministar nas preko medija uvjerava javnost kako je sve spremno za normalno provođenje zdravstvenog, kao i građanskog odgoja...???

Šokantna je odluka ministra da se organizira nastava kod kuće za jednog 10-godišnjeg učenika osnovne škole i to zbog neprihvatljiva ponašanja. Možemo li to očekivati i u drugim slučajevima?  Hoćemo li i mi održavati nastavu po kućama? Postoje mnoga rješenja koje nudi struka, no očito je stav MZOS-a da se mišljenje struke ne uvažava.

U novu školsku godinu ulazimo i s nastavljenim prijetnjama smanjivanja naših prava. Sporazumom od 4. lipnja osigurali smo tek da ove godine plaće neće padati.  Pregovori o izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora nisu se pomaknuli dalje od početka. Naime, pregovarački odbor Vlade RH ultimativno insistira na svojem prijedlogu da se briše većina članaka iz važećeg Granskog kolektivnog ugovora. Važno im je izbaciti sve članke o zaštiti profesionalnog statusa zaposlenika, kao i zaštiti od zlostavljanja. Ne pristaju s nama ugovarati posebnosti naknade za prijevoz na posao u našem sustavu, već traže brisanje svih članaka o prijevozu iz Granskog kolektivnog ugovora. Istovremeno, spremni su subvencionirati prijevoz učenika. Jasno je na čiji račun. Insistiraju i na ukidanju zajedničkih županijskih prosudbenih komisija za zbrinjavanje viškova zaposlenika. Uglavnom, žele uzeti sve.

Predstoje nam dani teške borbe za održanje naših prava, statusa i dostojanstva. Zbog smanjenja broja razrednih odjela u srednjim školama predstoji nam i borba za očuvanje radnih mjesta.

Tijekom rujna održati ćemo sastanke s povjerenicima u svim regijama.

Podržimo liječnike i medicinske sestre u borbi za njihova prava!

Želim svima sretan početak školske godine.

 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.         

 

ANKETA
Ima li štrajk prosvjetara i šire političko značenje?
Ne, želim samo korekciju koeficijenata
Približavaju se izbori...
Premijer misli da ima
Svaki štrajk ima i političko značenje


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO