Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Izbrisani klikom: Zbog softvera 25 učenika iz crikveničke srednje škole izbačeno na ulicu - 3. rujna 2013.

Novi list, 3. rujna 2013.

U ŠKOLI DR. ANTUNA BARCA DJECA JUČER STIGLA U NEPOSTOJEĆI RAZRED

Nakon što se jedan učenik prebacio iz automehaničara u vodoinstalatere, kompjuter je automatski izbrisao petero automehaničara, a time i cijeli razred jer više nema 20potrebnih učenika. Djeca, uglavnom socijalno osjetljive skupine, potjerana su u škole u Rijeku i Senj

Ante Ravlić

CRIKVENICA - U crikveničkoj srednjoj školi Dr. Antuna Barca pojavilo se 25 učenika koji ne postoje. Kompjuterski program za upis u srednje školeMinistarstva znanosti, obrazovanja i sporta jednostavno je prebrisao 25 djece i ostavio ih na ulici. Neupisane. Djeca su se jučer ujutro u osam satipojavila u »svom« razredu bez obzira što su iz Ministarstva poručili školi da djeca ustvari ne postoje i da škola zapravo barata virtualnom djecom.

Mihalinec: Ministarstvo nespremno za početak škole

Početak školske godine iznenadio je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta jednako kao zimsku službu snijeg u siječnju – tvrdi predsjednikNezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec. Tu svoju tvrdnju Mihalinec je u jučerašnjem pjavnom priopćenjupotkrijepio činjenicom da prvog dana nastave mnogi učenici još uvijek ne znaju u koju su školu i koji program upisani.– Iako je već nakon prvog upisnog roka u srpnju bilo jasno kako će biti upitno formiranje razrednih odjela u programima za koje nije bilo dovoljnoginteresa učenika, taj problem počeo se rješavati tek tjedan dana prije početka nove školske godine. Iz Sindikata smo upozoravali MZOS kako samouvođenje e-upisa neće riješiti upisne probleme, poglavito što nisu uvaženi prijedlozi struke pri donošenju kriterija za upise, navodi Mihalinec.Izražavajući nezadovoljstvo što se u novu školsku godinu ulazi i s nastavljenim prijetnjama smanjivanja prava nastavnika Mihalinec za upravozapočetu školsku godinu najavljuje teške borbe za održavanje prava i statusa nastavnika. (I. Š. K.)Umjesto da se koncentiraju na početak srednje škole, djeca čekaju rasplet slučaja koji se počeo komplicirati prošli tjedan.

Škola traže rješenje

Crikvenička srednja škola trebala je oformiti jedan razred strogodišnjim školovanjem u koji bi zajedno išli konobari,kuhari, automehaničari i vodoinstalateri. Za konobare jeinteres pokazao samo jedan učenik pa je u startu prekriženamogućnost upisa za konobare. Za vodoinstalatere se prijavilosedmero učenika, za automehaničare šest, a za kuhareosmero učenika.Zadovoljen je uvjet da razred ima 20 učenika i da svakiprogram ima najmanje šest učenika. Djeca se u prvom rokuupisuju u školu, roditelji reorganiziraju svoje živote, nabavljajuknjige, dio učenika izvan Crikvenice našao je smještaj...Problemi nastaju tjedan dana uoči početka nastave kada sejedan učenik prebacuje iz automehaničara u vodoinstalatere.Broj automehaničara pada na pet, kompjuter automatski brišepet učenika. Petero roditelja se SMS-om obavještava daprebace učenike iz automehaničara u neku drugu grupu. Dok dio roditelja traži rješenje vjerujući da će želja učenika biti jača od birokratskogograničenja, a dio nije niti dobio SMS, istječe rok. Kompjuter automatski briše petero automehaničara, a time i cijeli razred jer više nema 20potrebnih učenika. I tako su djeca ostala na ulici. Škola traži rješenje, razgovara se s Ministarstvom iz kojeg poručuju da škola barata virtualnimučenicima koji ne postoje. Crikvenička i novljanska djeca potjerana su u škole u Rijeku i Senj. Grad koji ove godine slavi 125 godina turizma i čekaizlazak »Jadrana« iz stečaja i nova zapošljavanja ostaje bez razreda za kuhare. Nepoznata je i sudbina nastavnika koji bi predavali u »virtualnom«razredu. Kabinet kuharstva u koji je Primorsko-goranska županija uložila značajna sredstva dobit će ključ u bravu. Tako nalaže softver koji očito neprepoznaje i ne poštuje emocije i probleme.

Roditelji na odustaju

Ravnatelj škole Luka Kujundžić, koji već u osam mandata vodi školu, traži rješenje. Roditelji zovu u školu. Kujundžić je svjestan da je formalno sve uskladu s pravilima, no ne može se složiti da je kruti softver važniji od djece. Poručuje da ne želi 20 sudbina djece od 15 godina ostaviti na ulici.– Ako neće djeca u školu, nema ni mene u školi. Dat ću neopozivu ostavku. Računalo operira s djecom kao da su kruške i jabuke, primjećuje ravnatelj Kujundžić.U pomoć zove osnivača, Primorsko-goransku županiju. Roditelji ne žele izaći iz ureda ravnatelja dok se u Ministarstvo ne pošalje peticija.Nastavničko vijeće daje podršku ravnatelju. Župan Zlatko Komadina se angažirao na rješavanju problema, no jutros do osam sati kada počinješkolska godina iz Ministarstva ne stiže nikakva obavijest. U školu dolaze roditelji i učenici i očekuju da će ministar Željko Jovanović u skladu sa svojimovlastima dati zeleno svjetlo za razred. Ne njih 20 već 25, devet kuhara i 16 vodoinstalatera. Naime, škola nije imala točan uvid koliko se točnoučenika upisalo jer je upis centraliziran preko kompjutera Ministarstva.Djeca su ušla u svoj nesuđeni razred, a roditelji čekaju rasplet pred zbornicom. I devet sati, kada na prvi dan školske godine, Ministarstvo počinjeraditi. No, odgovora nema. Zato ima priča koje izlaze iz okvira koje softver može razumjeti. Dobar dio virtualnog razreda regrutira se iz socijalnonajosjetljivijih kategorija. U virtualni razred trebalo bi dijete koje zbog bolesti ne bi smjelo biti udaljeno od doma. Djetetu zna pozliti i onda uskačemama koja dolazi po dijete u školu. I takvo dijete bi trebalo u školu u Rijeku. Majka kaže: nema šanse. Polaznik virtualnog razreda je i dječak iz domaza kojeg je preporučljivo da ne putuje daleko od skrbi stručnjaka iz doma. U fantomski razred trebao bi i dječak iz Batera koji ne može putovati uRijeku jer nakon 17 sati nema autobusne veze s Baterom. Inače, dječak je dobio SMS da mora promijeniti svoju želju za školovanjem dok je u brdimaiznad Batera čuvao ovce. Na školovanje u Rijeku bi trebala djevojka iz Gorskog kotara kojoj su roditelji već našli smještaj u Crikvenici. Sad bi trebalitražiti smještaj u domu u kojem više nema mjesta.

Država bez osjećaja

Muž radi za 3.700 kuna, ja sam nezaposlena, imamo troje djece i dječji dodatak od 1.300 kuna. I kredit. Tko će platiti dom? Država je gluha zaosjećaje djece, priča majka učenice.Učenik iz Senja bi po softveru trebao u školu u Otočac. I tko će brinuti o djetetu svaki put kad zaledi i zasnježi Vratnik? Softver ili majka? Majka»neupisanog« djeteta kaže da su nakon softverskog ukidanja razreda u Crikvenici dijete mogli upisati u školu u Opatiju. No, tamo su im poručili danema mjesta među kuharima već samo među konobarima. Dijete ne želi čuti i kaže da će pauzirati godinu ako bude trebalo.– Od petog razreda dijete želi u kuhare i sad ga neki birokrat šalje u konobare, priča otac.Crikvenica je poznata kao grad u kojem su Romi integrirani u društvo. U kojem ih se ne gleda kao na problem i u kojem oni ne stvaraju probleme.Romi rade i školuju se. U srednjoj školi ponosno ističu da su prije nekoliko godina imali tek jedno romsko dijete, a danas ih imaju petnaestak.Ministarstvu i softveru to očito ništa ne znači. Kao što ih vjerojatno ne zanima niti odgovor hoće li romske obitelji koje žive u skromnim uvjetima imatimogućnosti da pošalju djecu na školovanje u Rijeku. – Djeca su u velikom stresu, kaže jedan od roditelja i pita se kako je moguće da su dijete upisali u ljetnom upisnom roku, a da im ministar koji brineo tabletima nekoliko dana prije početka nastave poručuje da im dijete nije upisano.– Žalosno da čekamo jednog čovjeka iz fotelje da nam odredi sudbinu djece, kaže jedna majka koja najavljuje poziv pravobraniteljici za djecu.

_____

Zbog državne mature, nastavu nema cijeli kat - Slobodna Dalmacija, 3. rujna 2013.

ANKETA
Ima li štrajk prosvjetara i šire političko značenje?
Ne, želim samo korekciju koeficijenata
Približavaju se izbori...
Premijer misli da ima
Svaki štrajk ima i političko značenje


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO