Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Ministar Jovanović jednostrano prekinuo pregovore o GKU, slijedi raskidanje kolektivnog ugovora za srednje školstvo - 29. listopada 2013.

Unatoč sadržajnim prijedlozima Sindikata, za ministra Jovanovića to nisu bili nikakvi argumenti. Predsjednik NSZSŠH uputio je pismo premijeru Milanoviću kojim predlaže nastavak pregovora.

 

Zagreb, 29. listopada 2013.

 

Vlada Republike Hrvatske

Predsjednik Vlade: Zoran Milanović

 

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

slobodan sam Vas izvijestiti kako su jučer, 28. listopada 2013. jednostrano prekinuti pregovori za izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za zaposlenike srednjoškolskih ustanova. Predsjednik pregovaračkog odbora Vlade RH, ministar Željko Jovanović, zaključio je kako će predložiti Vladi RH jednostrano raskidanje Kolektivnog ugovora za zaposlenike srednjoškolskih ustanova. Kao razlog jednostranog raskidanja Kolektivnog ugovora ministar je naveo nespremnost Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske da prihvati prijedlog Vlade RH o brisanju svih članaka Kolektivnog ugovora koji su sadržajno na identičan način ugovoreni u Granskom i Temeljnom kolektivnom ugovoru.

Kako će ministar svoj prijedlog za jednostranim raskidanjem Kolektivnog ugovora temeljiti na tim tvrdnjama, slobodan sam Vas upozoriti kako one ne odgovaraju činjenicama.

Naime, pregovarački odbor Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske izrazio je spremnost usklađivanja svih članaka Kolektivnog ugovora koji su sadržajno na identičan način ugovoreni u Granskom i Temeljnom kolektivnom ugovoru. Pregovarački odbor nije se izrijekom protivio niti prijedlogu Vlade RH da se svi članci Kolektivnog ugovora koji su tako ugovoreni u Granskom i Temeljnom kolektivnom ugovoru NSZSŠH izbrišu iz Granskog kolektivnog ugovora, ali pod uvjetom da se zadrže tri članka, kojim bi se uredile posebnosti srednjoškolskog sustava u odnosu na sve ostale javne službe.  Radi se tu o posebnostima u definiranju smjenskog i dvokratnog rada, dnevnicama za službena putovanja s učenicima i posebnostima naknade troškova prijevoza za dolazak i odlazak s posla.

Prijedlogom izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za zaposlenike srednjoškolskih ustanova Vlada RH, uz brisanje članaka vezanih za TKU, predložila je i brisanje niza članaka Kolektivnog ugovora koji nisu u nikakvoj korelaciji s odredbama TKU-a, kao ni s mjerama za smanjenje deficita državnog proračuna, obzirom da se radi uglavnom o nematerijalnim pravima, ali izuzetno važnima za normalno funkcioniranje sustava. Ta prava ne ugrožavaju gospodarsku situaciju u zemlji i ne iziskuju nikakva sredstva.

Bez ikakvih argumenata, kao i bez davanja prigode Pregovaračkom odboru Sindikata da iznese argumente, pregovarački odbor Vlade RH insistirao je na brisanju svih navedenih članaka, bez pregovaranja uz obrazloženje da je to stav Vlade RH.

Pitam Vas, predsjednika Vlade RH, je li stvarno stav Vlade RH da se brišu svi članci kojima se Vlada RH obvezuje na socijalno partnerstvo?

Je li stvarno stav Vlade RH da se brišu svi članci koji se odnose na zaštitu zaposlenika od zlostavljanja?

Je li uistinu stav Vlade RH da se brišu svi članci koji se odnose na zaštitu profesionalnog statusa zaposlenika?

Smatrate li da se trebaju brisati svi članci koji reguliraju zbrinjavanje viškova zaposlenika?

Smatrate li da treba brisati sve odredbe o otežanim uvjetima rada?

Ukoliko je to stvarno stav Vlade RH, Vi ćete prihvatiti prijedlog ministra Jovanovića i donijeti odluku o jednostranom raskidu Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskom sustavu.

Ukoliko donesete takvu odluku, tada možemo slobodno zaključiti kako u Vladi RH postoje dvostruka mjerila za pojedine sustave.

Naime, ministar zdravlja pregovara sa Sindikatima iz sustava o svim posebnostima sustava zdravstva, dok ministar obrazovanja prekida pregovore i jednostrano raskida Kolektivni ugovor, jer ne želi pregovarati o posebnostima sustava srednjoškolskog obrazovanja.

Iz tog razloga predlažem Vam da ne donosite odluku o jednostranom raskidanju Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskom sustavu, te da obvežete pregovarački odbor Vlade RH da nastavi pregovore, vodeći računa o posebnostima srednjoškolskog sustava.

Smatram da je u obostranom interesu nastaviti pregovore u mirnoj atmosferi, jer time možemo dobiti svi.

 

S poštovanjem,

 

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

 

ANKETA
Ima li štrajk prosvjetara i šire političko značenje?
Ne, želim samo korekciju koeficijenata
Približavaju se izbori...
Premijer misli da ima
Svaki štrajk ima i političko značenje


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO