Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Počinju pregovori o novom kolektivnom ugovoru - 31. ožujka 2014.

Nakon mnogih odgađanja i taktiziranja, MZOS je konačno pristao na početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru za srednje školstvo. Polazište sindikata za pregovore je očuvanje svih dodataka na plaće ugovorene važećim kolektivnim ugovorom, kao i ugovaranje naknade za prijevoz.  

   Nakon donošenja Zakona o uskrati isplate uvećanja plaće za 4, 8 i 10% u javnim i državnim službama i donošenje Uredbe o koeficijentima 27. ožujka 2014., Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama od Ustavnog će suda RH zatražiti procjenu ustavnosti Zakona po osnovi ostvarenih godina radnog staža i istovremeno zatražiti donošenje privremene mjere zabrane primjene Zakona do konačne odluke Ustavnog suda.  Zakon smatramo neustavnim i suprotnim konvencijama Međunarodne organizacije rada, koje je i Hrvatska ratificirala. Sindikat smatra kako uvećanje koeficijenata složenosti poslova od 3,5% nije adekvatna zamjena za uskraćenih 4,8,10%, već tek ublažavanje nanesene štete,  te da se Uredba treba odnositi na sve zaposlene u sustavu obrazovanja, a ne samo na nastavnike, odgajatelje i stručne suradnike, obzirom da se Zakonom o uskrati isplate prava na uvećanje plaće po osnovi godina radnog staža uskraćuje isplata uvećanja plaće svim zaposlenicima u srednjoškolskom sustavu.

   31. ožujka 2014. počinju pregovori za Granski kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskom sustavu. Pregovore ćemo nastojati završiti do kraja travnja. Nastojat ćemo novim GKU-om kompenzirati štetu koja je nanesena svim zaposlenicima Zakonom o uskrati i Uredbom o koeficijentima. Za razliku od Zakona i Uredbe, zbog kojih i za koje nije zakonom dozvoljen štrajk, za Kolektivni ugovor svaki je štrajk zakonit. Za Kolektivni ugovor Skupština Sindikata, kao i Središnji odbor svoju su spremnost već izrazili.

   Držimo da se sva prava iz Kolektivnog ugovora moraju poštivati do 20. svibnja 2014., a ne do 27. ožujka prema tvrdnjama ministra Jovanovića. Na njegove prijetnje da se u travnju neće isplatiti niti jedno pravo iz Granskog kolektivnog ugovora odgovoriti ćemo pravnom bitkom i sva neisplaćena prava utužiti. U tome imamo i vrlo pouzdana mišljenja pravnih stručnjaka.

     Sindikat neće potpisati Kolektivni ugovor kojim bi se umanjila prava zaposlenika u srednjoškolskim ustanovama. 

_____

e-Glasnik 31. ožujka 2014.

 

ANKETA
Ima li štrajk prosvjetara i šire političko značenje?
Ne, želim samo korekciju koeficijenata
Približavaju se izbori...
Premijer misli da ima
Svaki štrajk ima i političko značenje


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO