Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Prvosvibanjski prosvjed: SINDIKATI POKAZALI VLADI CRVENE KARTONE - 2. svibnja 2014.

Poruka Vladi RH - odstupite i raspišite prijevremene parlamentarne izbore!

Sudionicima povorke na početku su obratili čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever, Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Damir Jakuš i Matice hrvatskih sindikata (MHS) Vilim Ribić.

Predsjednik SSSH Novosel istaknuo je kako socijaldemokratska Vlada u sprezi s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) želi da radnici rade duže i više za manju plaću, poručivši kako sindikati to neće dopustiti.

I zato pokazujemo crveni karton Vladi i za nju imamo samo jednu poruku - povucite odgovoran potez, priznajte neuspjeh i raspišite prijevremene parlamentarne izbore kako bi se izabrali stručni ljudi koji mogu pokrenuti Hrvatsku i omogućiti bolji život njezinim građanima, naglasio je.

Novosel je kazao kako je obveza sindikata sačuvati stečena radnička prava, podsjetivši da su se upravo na današnji dan 1. svibnja 1886. godine, radnici u Chicagu pobunili i zatražili osmosatno radno vrijeme - osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna.

Predsjednik NHS Krešimir Sever također je poručio Vladi da raspiše prijevremene izbore i prepusti vlast onima koji znaju. Optužio je vlast da je prevarila radnike, umirovljenike i mlade dajući ima lažnu nadu i obećanja te da se "slizala s poslodavcima i krupnim kaptalom".

Narodu su ubili vjeru u perspektivu i bolje sutra, rekao je Sever pozvavši radnike na vjeru u sebe, a aktualnu Vladu na - častan odlazak.

Predsjednik URSH-a Damir Jakuš kazao je kako Radnička cesta, iz koje je krenula prvosvibanjska povorka, nekadašnji simbol hrvatske industrije danas podsjeća na propale tvrtke i izgubljena radna mjesta.

Također je podsjetio da je na današnji dan 1. svibnja 1995. započela i vojno redarstvena akcija "Bljesak" u kojoj su, kao pripadnici hrvatskih branitelja ginuli i radnici, te optuživši HUP da su to zlouporabili te da im je to omogućila vlast.

"Rok trajanja vam je istekao i vratite mandat narodu", poručio je Jakuš vladajućoj Kukuriku koaliciji.

Predsjednik MHS-a Vilim Ribić istaknuo je da je Vlada izgubila potporu građana i da ništa od Plana 21 nije ostvarila te da provodi politiku stranih centara moći koja ne odgovara građanima Hrvatske nego krupnom kapitalu.

Uz transparente na kojima piše - Jedan svijet, jedna borba, "osam + osam + osam (1886.-2014)", sindikalna povorka se kreće uz limenu glazbu, sirene i zviždanje.

Na putu prema Maksimiru kod kružnog toka na Radničkoj cesti snimljena je "milenijska fotografija" sudionika koji su svojim tijelima oblikovali "tri osmice" u bojama hrvatske trobojnice - crven, bijeli, plavi - podsjetivši na temeljno radničko pravo - 'osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna', te simbolično držeći u ruci "crveni karton za Vladu".

Time aludiraju na izjavu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da su "tri osmice mrtve" te optužiti "spregu vlasti i kapitala" da ugrožavaju temeljna radnička prava - na plaću, rad i odmor.

Sindikalci su krenuli iz Radničke ceste, čime se želi simbolički ukazati da je ta ulica, nekada simbol hrvatske industrije, danas pretvorena u "zagrebački Wall Street", a ujedno se u njoj nalazi i sjedište Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Putem prema Maksimiru prošli su pored nekoliko bivših tvornica u Radničkoj cesti - Katran, Chromos boje i lakovi, ZIA, TLOS, Pobjeda tekstil, Zora, Elektrode, ATM i Kožara, te u spomen na njih i bivše radnike zapalili lampaše uz rub ceste.

Na ulazu u park Maksimir Sekcija mladih SSSH-a održat će performance s naglaskom na povijesnom značenju i važnosti Međunarodnog praznika rada, te će se dijeliti karanfili i Prvosvibanjski proglas sindikalnih središnjica, čime završavaju zajedničke sindikalne aktivnosti.

Izdvojeno obilježavanje 1. svibnja i ove će godine organizirati Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) koja će održati prosvjedni skup u poduzetničkoj zoni Čaporicama kod Trilja kako bi upozorila na blokadu tvrtke Oporaba.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

(jutarnji.hr)

ANKETA
Ima li štrajk prosvjetara i šire političko značenje?
Ne, želim samo korekciju koeficijenata
Približavaju se izbori...
Premijer misli da ima
Svaki štrajk ima i političko značenje


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO