Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Susret s ministrom - 26. lipnja 2014.

U srijedu 25. lipnja održan je sastanak novoimenovanog ministra obrazovanja  Vedrana Mornara i predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimira Mihalinca. Sastanak je održan na inicijativu predsjednika Sindikata.  Susret koji je protekao u ozračju međusobnog uvažavanja i razumijevanja trajao je nešto više od jedan sat, a dotaknuta su sva važna i otvorena pitanja u odnosima Sindikata i MZOS-a.

 


     

Predsjednik NSZSŠH ponudio je ministru Mornaru potpisivanje Sporazuma o socijalnom partnerstvu kakvog smo imali u vrijeme nekoliko posljednjih ministara, ali ne i ministra Jovanovića. Novi se ministar o tom prijedlogu izrazio pozitivno pa se uskoro mogu očekivati i razgovori o tekstu sporazuma. Ministar je najavio otvaranje pitanja kriterija za škole s otežanim uvjetima rada, a Vlada RH za to je već imenovala i pregovarački tim. Razgovaralo se  o novom zakonu o srednjoškolskom obrazovanju, obzirom da će ministar Mornar nastaviti s projektom ukidanja Zakona o odgoju i obrazovanju i donošenju dva odvojena zakona.

Predsjednik Sindikata ukazao je ministru kako postoji potreba reorganizacije ustrojstva  MZOS-a te imenovanje pomoćnika ministra za srednje i osnovno školstvo te predškolski sustav. Kao što je javnosti već poznato, ministar je izrazio sumnju u opravdanost outsorcinga, kao i spin off-a.

Otvoreno je i pitanje uspostave novog sustava napredovanja u srednjoškolskim ustanovama, a obje strane su složne kako se bez obzira na nedostatak novaca na tome i dalje treba raditi.

Ministar je upoznat s problematikom strukovnog obrazovanja kao i mreže škola, a od njega je zatražena i podrška za promjene TKU-a vezano uz naknade troškova prijevoza.

Predsjednik Sindikata ističe da je sastanak bio ugodan i argumentiran, a da će novi ministar, za razliku od prethodnog, biti čovjek dijaloga. Pitanje je, međutim, koliko će vrlo ograničeno vrijeme mandata dopustiti ministru Mornaru provođenje njegovih dugoročnih zamisli.

 

ANKETA
Nastava bi se od jeseni trebala odvijati...
sa učenicima u učionicama
sa učenicima dijelom u školi, dijelom online
sa učenicima isključivo online


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO