Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Sindikat ne odustaje od plaćanja dopunske nastave - 17. svibnja 2015.

Kaos unose i dva suprotna naputka Sindikat: Ne mogu u istoj grupi istovremeno biti negativno ocijenjeni učenici I., II. i III. razreda iz matematike Ministarstvo: Dopunski rad škola može organizirati i na razini programa ili u kombiniranim razrednim odjelima,

Mirela Lilek, jutarnji.hr

Štrajk nije opcija. Produktivnija varijanta bit će prebrojati svakom nastavniku koliko je sati odradio u dopunskoj nastavi, a kako im taj rad Ministarstvo obrazovanja ne kani platiti, sindikat će naknadu za odrađeni posao zatražiti pojedinačnim sudskim tužbama.

Najavio je to Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji je pokušao putem pregovora s ministarstvom Vedrana Mornara ishoditi da se ove godine rad nastavnika u dodatnoj nastavi po završetku školske godine dodatno i plati.

Više od 400 škola

Za tu opciju Mornar nije, pa je svim srednjim školama, njih više od 400, poslao naputak u kojemu kaže: “Ravnatelji škola trebaju voditi računa da organiziraju dopunski rad u školama u okviru 40-satnog radnog vremena nastavnika sukladno zaduženjima koja se obavljaju u navedeno vrijeme, a u skladu s ugovorom o radu”. U sindikatu takav naputak smatraju nezakonitim, što planiraju dokazati novim valom sudskih tužbi zbog neisplate prekovremenih sati rada.

U naputku piše i da je škola dužna organizirati pomoć u učenju kroz dopunski rad učenicima koji na kraju školske godine imaju nedovoljan iz najviše dva nastavna predmeta (s više od toga se pada razred). Koliko bi takvih učenika moglo biti, u Ministarstvu i Sindikatu ne znaju ni okvirno.

Kao u II. svjetskom ratu

Nepoznanica je i broj tužbi, jer se ne zna koliko će nastavnika i koliko sati ukupno odraditi dopunsku. Zna se tek da za svakog učenika s jedinicom ili dvije valja organizirati dopunsku od minimalnih 10 do najviše 25 sati. Ono što više zbunjuje jest što su iz Nezavisnog sindikata i Ministarsta znanosti izašla dva različita naputka što se tiče same organizacije dopunske nastave.

Dok u Sindikatu izričito kažu - nemojte u istu grupu za dopunski rad miješati učenike s negativnim ocjenama iz različitih programa i predmeta (pa navode primjer: ne bi bilo primjereno da u istoj grupi istovremeno budu negativno ocijenjeni učenici I., II. i III. razreda iz matematike), u Mornarovu naputku stoji suprotno - kombinacija razreda i programa je moguća.

- Način na koji su oni to zamislili ne daje ni najmanju šansu za kvalitetnu organizaciju dopunske nastave u školama - tvrdi Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata. To je, nastavlja, nepoštivanje profesije od strane ministra.

- Zamislite učenike različitih razreda i programa na istome satu matematike. Svaki od njih imao je drugog nastavnika. Dolazimo do idile kakvu smo imali u školama nakon Drugog svjetskog rata, da jedan učitelj drži jednu školu i sve predmete istovremeno - kritizira Mihalinec i zaključuje - ovime se naprosto gubi smisao dopunske nastave.

Ne znamo koliko učenika ima jedinice

U Ministarstvu obrazovanja kažu da nemaju podatke o broju učenika s jednom ili dvije negativne ocjene na kraju školske godine.

- Lani je od ukupnog broja ocjena u srednjim školama (653.013) negativnih 28.176 (4,31 posto). Iz te brojke nije moguće doznati o kojem je broju učenika riječ jer sustav u ovom trenutku takav izvještaj ne može isproducirati iz e-matice. Ono što se iz izvještajnog sustava može dobiti jest podatak o broju negativnih ocjena po predmetu, odnosno po školi, no ne i o broju negativnih ocjena po učeniku, kažu u Ministarstvu. Inače, na ime pravomoćnih sudskih presuda Ministarstvo je lani isplatilo gotovo 1,8 milijuna kuna, a u proračunu za 2015. za izvršenje prsuda predviđeno je 3,2 milijuna.

_____

Dopunska nastava: dopis ministra izazvao dodatnu zabunu

Produžna nastava preko leđa ravnatelja i nastavnika 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO