Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

O aktualnim problemima u razgovoru čelnika Sindikata s ministrom Šustarom - 2. svibnja 2016.

U susretu predsjednika Sindikata Branimira Mihalinca sa ministrom obrazovanja Predragom Šustarom koji je održan u petak, 29. travnja, pretresene su aktualne teme i problematika međusobnih odnosa. Susretu su prisustvovali i glavni tajnik Sindikata Nijaz Karić te, sa strane Ministarstva, pomoćnik ministra Stipe Mamić i načelnica samostalnog sektora za pravne poslove Ivana Bulešić.

Ministar je upoznat s problemom i brojem održanih sati dopunskog rada prošle školske godine, a upozoren je i na pedagoški upitan i štetan za sustav način provedbe dopunskog rada. Predloženo je da ministar donese odluku o isplati odrađenih sati dopunskog rada u prošloj godini, a istovremeno da žurno izmijeni Zakon o odgoju i obrazovanju  kako bi se uopće ukinula obveza održavanja produžne nastave.

Velik je broj strukovnih škola u kojima se za neka obrtnička zanimanja javlja vrlo mali broj djece pa je od Ministarstva zatraženo da odobri i takva manja odjeljenja. Čest je slučaj da MZOS i županije ne odobravaju otvaranje odjeljenja sa zanimanjima koja tržište traži.

Aktualizirano je i pitanje naknade troškova za dolazak i odlazak s posla za radnike koji putuju više od 100 km u jednom smjeru osobnim automobilom. Jednako tako otvoreno je i pitanje dodatka u visini 5% osnovice za obračun plaće za radnike koji u jednom danu putuju na posao i s posla ukupno više od 100 km. Komisija za tumačenje GKU-a je donijela tumačenje u korist radnika, no dosadašnja uprava za srednje školstvo nije odobrila takvo tumačenje, te iz tog razloga nije i potpisano. U Sindikatu uskoro očekujemo još jedan razgovor i pozitivno rješenje tih problema.

  

U pitanju napredovanja nastavnika ravnatelji često stopiraju napredovanja iako su nastavnici prikupili značajno više od potrebnog broja bodova. U budućim razgovorima o toj temi nužno će biti i sudjelovanje ministra.

U nastavku razgovora sa sindikalne je strane štetnim ocijenjeno spajanje Agencija za odgoj i obrazovanje s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

U Sindikatu vjerujemo da će se lijepe riječi i izražena želja za dijalogom i partnerstvom stvarno pretočiti u djela.

 

 

ANKETA
Nastava bi se od jeseni trebala odvijati...
sa učenicima u učionicama
sa učenicima dijelom u školi, dijelom online
sa učenicima isključivo online


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO