Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Pismo predsjednika: Nova školska godina opterećena mnogim problemima i pitanjima - 5. rujna 2016.

Poštovane kolegice i kolege,

danas počinje nova školska godina, po mnogočemu posebna. Školsku godinu počinjemo u vrijeme izbora za Hrvatski sabor. Imamo samo tehničkog ministra i njegove suradnike. Oni nisu uspjeli stvoriti bitno drukčije uvjete za ovu školsku godinu u odnosu na prošlu.

Iako smo s aktualnom garniturom u MZOS-u usuglasili stavove i dogovorili promjene Zakona o odgoju i obrazovanju, ulazimo u školsku godinu bez da smo izmijeniti loše odredbe Zakona o odgoju i obrazovanju.

Iz tog razloga nije još uvijek riješeno pitanje obvezne „produžne nastave“ u srednjim školama, iako smo to u više navrata tražili. Ostalo je i otvoreno pitanje zaključivanja ocjena na kraju polugodišta. Još je mnogo pitanja vezanih uz izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, no za nas je najvažnije rješavanje pitanje napredovanja nastavnika i nagrađivanje najboljih.

Svi kandidati za obnašanje vlasti najavljuju nastavak kurikularne reforme, no svaki to tumači na svoj način. Naš je interes da se rad na kurikularnoj reformi nastavi, ali da to bude stvarno cjelovita reforma cijelog sustava. Za nas je najvažnija edukacija nastavnika za promjene, te reforma Agencija za odgoj i obrazovanje i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Imamo jasnu viziju kako te promjene provesti!

Novoj garnituri na vlasti moramo se nametnuti svojim idejama i uspostaviti stvarni socijalni dijalog i partnerstvo.

Evo samo nekih izazova koji stoje pred nama ove godine:

  • U prosincu ističe Granski kolektivni ugovor. Pregovori moraju otpočeti tri mjeseca prije isteka Kolektivnog ugovora. Na vrijeme ćemo ih najaviti. Platformu o osnovama za kolektivno pregovaranje usvojit ćemo na Izbornoj Skupštini Sindikata u studenom ove godine, nakon što obiđemo cijelu Hrvatsku i dobijemo Vaše mišljenje. Skupština će svojim odlukama obvezati pregovarački odbor Sindikata.
  • U prosincu ističe i Temeljni kolektivno ugovor. Naš je interes ugovoriti značajno povoljnije naknadu troškova za dolazak i odlazak s posla nego što je ona sada.
  • Dodatak Sporazuma o osnovici za plaće u cijelosti dolazi na naplatu do kraja 2016. godine. Kako je realizacija Sporazuma važna za sve naše članove, o tome ćemo pregovarati s novom Vladom, a u slučaju odbijanja pregovora ili njihova neuspješnog završetka,  pravo ćemo za svakog od Vas nastojati  ostvariti sudskim putem.

Pred nama je teška godina. Godina u kojoj će sigurno biti potrebno, kao podršku pregovaračkom timu Sindikata, održati štrajk ili seriju štrajkova prema strategiji Sindikata.

Važno je da i ovoga puta svi članovi podrže aktivnosti Sindikata, jer bez borbe i spremnosti na nju – mogli bismo puno izgubiti.

Tko nije spreman boriti se za svoja prava već ih je izgubio, a onaj koji je spreman boriti se možda će ih i ostvariti, pa ukoliko i ne ostvari uspjeh, sigurno neće izgubiti ponos!

                Budimo ponosni i spremimo se za borbu za naša prava!

                Svim našim članicama i članovima želim uspješnu novu školsku godinu!

 

                S poštovanjem,

 

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof. 

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO