Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

U Hrvatskoj postoji vrlo visoka razina nejednakosti - 10. listopada 2016.

Na Trećem programu Hrvatskog radija objavljena je emisija Na kraju tjedna u kojoj Željko Ivanković razgovara o dva recentna istraživanja.

Prvo istraživanje, o nestandardnim oblicima rada, proveo je Institut za razvoj i međunarodne odnose i već je prikazano u Sindikatu znanosti na okruglom stolu pod nazivom Dualno tržište rada: Prekarni rad, rast nestandardnih oblika rada. Drugo istraživanje pod nazivom Geometar nejednakosti proveo je Centar za mirovne studije i tiče se nejednakosti i siromaštva.

Osnovni zaključak tog drugog istraživanja je vrlo visoka razina nejednakost u Hrvatskoj, ako se iz primanja ljudi isključe socijalni transferi i mirovine. Rezultati pokazuju da je Gini indeks, odnosno indikator međunarodno usporedive razine nejednakosti, u Hrvatskoj prije transfera visokih 0,49. Usporedbe radi, to je razina nejednakosti koja se bilježi u zemljama Latinske Amerike, ali ne u Europi. Nakon transfera Gini indeks u Hrvatskoj pada na razinu europskog prosjeka, odnosno na razinu od cca 0,3. Navedeno istraživanje upućuje na važnost socijalnih transfera u ublažavanju nejednakosti. Vjerojatno iz tog razloga je upravo danas prezentirano kao uvod u nacionalnu raspravu o Europskom stupu socijalnih prava. Navedena rasprava u Hrvatskoj pokrenuta je na inicijativu domaćih predstavnika u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru, a više o samom Europskom stupu socijalnih prava i osnovnim zaključcima današnje rasprave  informirat ćemo vas u narednim danima.

Što se tiče spomenute radio emisije, u njoj su sudjelovali Maja Pleić iz Centra za mirovne studije (voditeljica gore spomenutog istraživanja Geometar nejednakosti), Marko Grdešić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te Hrvoje Butković iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, jedan od autora spomenutog istraživanja  o prekarnom radu i nestandardnim oblicima rada te sindikalni povjerenik. Razgovaralo se o tome jesu li uzroci kretanjima u području radnih prava i socijalne situacije ekonomski, politički, ideološki i je li i na koji način uopće moguć novi društveni ugovor rada i kapitala.

Emisija traje 45 minuta, a moguće ju je poslušati ovdje.

 

ANKETA
Za koju ste opciju školskih praznika?
Neka ostanu kakvi su bili i do sada!
Treba ih biti kao i do sada, ali u više dijelova!
Nastavnu godinu treba produžiti!
Nastavnu godinu treba skratiti!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO