Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Prvi sastanak pregovaračkog odbora Vlade i sindikata za novi Temeljni kolektivni ugovor - 14. veljače 2017.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava danas je održan prvi sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi.

Tema sastanak su bili pregovori za Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama.

Pregovarački odbor Vlade RH predvođen ministrom Ćorićem istaknuo je kako Vlada RH kao pretpostavku za početak pregovora traži potpisivanje Protokola o pregovorima. Prijedlog teksta Protokola uručen je predstavnicima sindikata, a bit će potpisan na sljedećem sastanku pregovaračkih odbora, nakon čega će pregovori stvarno početi.

Nastavak pregovora zakazan je za utorak, 21. veljače 2017. godine u prostorijama Sindikalnog doma.

Upit predsjednika NSZSŠH Branimira Mihalinca o smjernicama Vlade RH temeljem kojih bi tek nakon završetka pregovora za TKU mogli početi pregovori za Granske kolektivne ugovore ostao je neodgovoren, no nakon kraće rasprave moglo se zaključiti kako će  Vlada RH ipak pokrenuti istovremeno i pregovore za Granske ugovore, uz uvjet da se oni ne mogu potpisati prije Temeljnog kolektivnog ugovora.

Mihalinec je ministru Ćoriću predložio da se, ukoliko se pregovori odulje te se neće moći završiti do 12. ožujka 2017,. tada sklopi TKU na rok od dva do tri mjeseca, kako bi pregovori bili neopterećeni vremenskim okvirom. Takav TKU sadržajno bi bio jednak aktualnom TKU-u bez ikakvih izmjena. Jednako bi se postupilo i u pregovorima o Granskim kolektivnim ugovorima.

Ministar Ćorić primio je na znanje takav prijedlog, ali je uvjeren kako će pregovori biti završeni u zadanom roku.

_____

HRT Otvoreno: Žestoki sindikalni sukob u Otvorenom i najava mogućeg štrajka

_____

dnevnik.hr

Završen sastanak sindikata i Vlade, nastavak pregovora sljedeći tjedan

Vladin pregovarački tim dogovorio se u utorak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava s čelnicima sindikata javnih službi da se nastavak pregovora o temeljnome kolektivnom ugovoru (TKU) održi idući utorak.

Voditelj Vladina pregovaračkog tima ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić izvijestio je nakon sastanka da su razgovarali o protokolu o pregovaranju i kako je sa sindikalnom stranom "usuglašeno da se u idućih nekoliko dana definiraju njegove ključne točke" te da je nastavak razgovora, to jest pregovora o temeljnome kolektivnom ugovoru određen za sedam dana, 21. veljače.

Dogovoreno je i da se pregovori vode u ministarstvu, a u idućem terminu u Matici hrvatskih sindikata, rekao je Ćorić i ocijenio da su "udareni temelji konstruktivnom razgovoru" i onome što ih očekuje u vezi sa što skorijim postizanjem dogovora o temeljnome kolektivnom ugovoru. "Postoji vrijeme za dogovor ako se usuglasimo o svim pitanjima koja muče jednu, odnosno drugu stranu i u tom kontekstu ne vidim razlog da se ne bismo dogovorili o temeljnome kolektivnom ugovoru", istaknuo je ministar.

Ćorić: "Ključne točke sljedeći tjedan"

Na pitanje hoće li Vlada pristati na sindikalni zahtjev za zadržavanje stečenih prava, Ćorić je odgovorio da će se idući tjedan definirati ključne točke sporazuma i o njima razgovarati te da tome pristupaju u dobroj vjeri i žele konstruktivan dijalog, a istaknuo je kako vjeruje da će postići dogovor koji će rezultirati potpisivanjem temeljnoga kolektivnog ugovora.

Također je rekao kako mu nije poznata sindikalna pozicija kako ne žele odustati od stečenih prava te je poručio da će sa sindikalnom stranom utvrditi eventualne točke prijepora. Ono što zanima Vladinu stranu jest usklađivanje pojedinih odredaba sadašnjega kolektivnog ugovora u produljenoj primjeni s novim Zakonom o radu koji je u međuvremenu stupio na snagu i Zakonom o zaštiti na radu, i postoji sigurno potreba za usklađivanjem, rekao je.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je kako su tražili da se odgovori kako će se riješiti "cajtnot" za koji je odgovorno Vladino povjerenstvo za reprezentativnost te da su ponudili nekoliko prijedloga. "U tom kontekstu nama se priča o protokolu nije uklapala, nemamo ništa protiv, no htjeli smo ubrzati kroz neku radnu skupinu, ali nije prošlo. Na idućem sastanku ćemo vjerojatno pregovarati o tome kako ćemo voditi pregovore, a vrijeme curi", upozorio je Ribić i dodao kako ne misli da je to najsretnije rješenje.

"Tražili smo objašnjenje zašto je Vlada donijela zaključak da pregovori o granskim kolektivnim ugovorima ne mogu početi dok se ne završi temeljni kolektivni ugovor, pa nam je rečeno da će se taj zaključak revidirati i da će paralelno krenuti i pregovori o granskim zajedno s pregovorima o temeljnome kolektivnom ugovoru", rekao je Ribić.

"Jako složeni dokument"

Dodao je kako su ih zanimale i plaće za razdoblje od 2018. do 2020., hoće li se i o njima pregovarati i što je s dugom za osnovicu plaća prema sporazumu iz 2009. te kako su sigurni da je to zasebno priča, no na ta pitanja nisu dobili odgovor i rečeno im je da će to vidjeti u sadržaju pregovaračkog protokola.

"Temeljni kolektivni ugovor je jako složen dokument, ima stotinjak raznih odredaba, od materijalnih do proceduralnih, i nisam siguran da je to moguće riješiti do 12. ožujka, osim privremenim ugovorom dok se pregovori kvalitetno ne provedu", rekao je Ribić.

"Razgovor je bio racionalan, no osjetna je neka vrsta uvrijeđenosti i nepovjerenja s druge strane", ocijenio je Ribić i dodao kako je "sastanak bio dobar", no strahuje što će biti dalje.

 



 

ANKETA
Ima li štrajk prosvjetara i šire političko značenje?
Ne, želim samo korekciju koeficijenata
Približavaju se izbori...
Premijer misli da ima
Svaki štrajk ima i političko značenje


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO