Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Vlada i sindikati postigli dogovor - javnim službenicima sva prava zajamčena do dogovora o novom TKU - 1. ožujka 2017.

Vlada i sindikati javnih službi dogovorili su da će do kolovoza, kada bi se trebali dogovoriti o novom temeljnom kolektivnom ugovoru, produljiti stari, ali uz pojedine izmjene kojim će se stari kolektivni ugovor uskladiti s novim Zakonom o radu.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić potvrdio je kako je na današnjem sastanku postignut dogovor da će prava zaposlenih u javnim službama u narednom razdoblju biti zajamčena kratkim kolektivnim ugovorom koji vrijedi do 1. kolovoza ove godine, a sa produženom primjenom do 1. studenog.

Argumenti koji su se razmjenjivali na proteklim sastancima danas su se u dobroj vjeri sveli na takve zaključke kojima se daje vremena da pregovorima o novom Temeljnome kolektivnom ugovoru (TKU), koji će uslijediti i sljedećim mjesecima, obje strane pristupe spremne u dobroj vjeri i da kroz TKU, koji će regulirati prava nakon 1. kolovoza, postignemo bolje uvjete rada za zaposlenike u javnim službama i da to sve odradimo u okviru fiskalnih kapaciteta RH, kazao je Ćorić.   

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem rekla je kako je Vlada prihvatila prijedlog sindikalne strane da se sklapa TKU na kraće razdoblje kako bi mogli pregovarati o novom i to je ocijenila kao pozitivan pomak. Pregovori su bili teški, jer je Vlada RH inzistirala da se pitanje regresa regulira na način kako je to regulirano za državne službenike, što nam nije bilo prihvatljivo pa se od te ideje odustalo. Stoga se sklapa privremeni Temeljni kolektivni ugovor (TKU) s postojećim pravima koja se zadržavaju i očekujemo potpisivanje TKU-a i Granske kolektivne ugovore (GKU) koji će biti na korist svih zaposlenika javnog sektora, rekla je Šprem.
Sadržajno prava ostaju ista, no isčistit će se tekst TKU i uskladiti sa Zakonom o radu i Zakonom o zaštiti na radu, pojasnila je Šrem i dodala kako je također postignuta suglasnost da se mogu brisati pojedine stavke koje nisu više vrijedeće, sporne ni upitne.

Budući se u kratkom TKU prava zaposlenika u javnim službama ne mijenjaju, nije bilo potrebno potpisivanje pregovaračkog protokola. Protokol je u takvoj fazi dovršenosti da ćemo, kada budemo pregovarali o duljem TKU što slijedi krajem proljeća, odnosno o ljetnim mjesecima, tada uz određene izmjene potpisati protokol i imat ćemo gotov taj prvi korak, kazao je Ćorić.

Nakon što Vlada RH odobri sklapanje TKU-a uslijedit će i njegovo potpisivanje. Temeljni kolektivni ugovor za javne službe odnosi se na zaposlene u obrazovanju, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi i obuhvaća oko 180.000 zaposlenik.

U Sindikatu očekujemo da će po istom načelu biti dogovoreno i produljenje Granskog kolektivnog ugovora za srednjoškolske ustanove. 

_____

Ministar Ćorić o dogovoru sa sindikatima - vijesti.hr (video)

HR 1. program, Dnevnik, od početka emisije

Vlada i sindikati postigli prvi dogovor: Potpisat će "kratki" Kolektivni ugovor - dnevnik.hr

 ANKETA
Nastava bi se od jeseni trebala odvijati...
sa učenicima u učionicama
sa učenicima dijelom u školi, dijelom online
sa učenicima isključivo online


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO