Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Prvi sastanak pregovaračkih odbora u pregovorima za Granski kolektivni ugovor za srednjoškolske ustanove - 15. ožujka 2017.

Održan je prvi sastanak pregovaračkog odbora Vlade RH  i sindikata za pregovore o Kolektivnom ugovoru za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama. Sukladno Zakonu o reprezentativnosti, nakon što nije postignut sporazum o utemeljenju pregovaračkog odbora sindikata, pregovarački odbor sindikata sastavljen je od po jednog predstavnika reprezentativnih sindikata. Uz predsjednika NSZSŠH Branimira Mihalinca kao savjetnici sudjelovali su i zamjenica predsjednika Branka Pavoković, glavni tajnik Nijaz Karić i pravna savjetnica Mirela Matijević Erceg. Sindikat Preporod predstavljao je predsjednik uz dvije savjetnice. Vladin pregovarački odbor bio je u punom sastavu predvođen ministrom Pavom Barišićem.

G. Mihalinec istaknuo je jasan zahtjev našeg Sindikata: sklapanje GKU-a s kratkim vremenom trajanja u kojem će biti sadržana sva prava iz dosadašnjeg GKU-a. Predloženo je usklađivanje sa zakonskim rješenjima, kao i sa situacijom da dva sindikata imaju status pregovarača i mogućnost potpisivanja GKU-a. No unatoč tome, GKU će vrijediti jedino ukoliko ga potpiše naš Sindikat. 

Za sklapanje ovakvog GKU-a nije potrebno prethodno potpisivati Protokol o pregovorima, no Protokol će biti važan uvjet za pregovore o novom, dugotrajnijem GKU-u. Sa strane našeg Sindikata istaknuto je da jedini predmet pregovora treba biti vrijeme važenja GKU-a, dok će ostale izmjene biti samo usuglašavanje sa zakonskim promjenama. Predložili smo da GKU važi do 1. rujna 2017. godine, mjesec dana duže od TKU-a. Kako bi se čitav proces brže odvijao, Sindikat je Vladi RH uputio prijedlog teksta GKU-a u kojeg su uvršteni prijedlozi izmjena članaka koje će biti nužno uskladiti s izmjenama ZOR-a, Zakona o zaštiti na radu i Zakona o reprezentativnosti. 

Dojam  je naših sindikalnih predstavnika kako je Preporod došao na sastanak pripremljen jedino za otezanje i opstrukciju. Nisu imali nikakav prijedlog GKU-a, a inzistirali su jedino na protokolu o pregovorima te tvrdili da će o tekstu GKU-a morati provesti referendum.

Ministar Barišić je, srećom, prihvatio naš prijedlog da započnu pregovori pa su sudionici sastanka prošli prijedloge izmjena GKU-a. Vlada je dobila naše argumente za izmjene i iznijela još neka pitanja koja smatra potrebnim usuglasiti.

Dogovoreno  je kako će GKU važiti do 1. rujna 2017. godine., a primjenjivat će se od 13. ožujka 2017. godine, bez obzira na datum potpisivanja.

Dogovoreno je i kako će se u ponedjeljak, 20. ožujka 2017. održati sastanak pravnih stručnjaka oko usuglašavanja teksta.

Drugi sastanak pregovaračkih odbora održat će se u srijedu 22. ožujka 2017. Na tom sastanku parafirat će se tekst GKU-a, koji će nakon toga biti proslijeđen Vladi RH na usvajanje. U Sindikatu očekujemo da Vlada RH prihvati tekst GKU-a te da će odmah nakon toga uslijediti potpisivanje GKU-a s vremenom važenja od 13. ožujka 2017. do 1. rujna 2017. godine s produženom primjenom pravnih pravilo da 1. prosinca  2017.

Takav tekst GKU-a predsjednik našeg Sindikata ima mandat potpisati.


 

 

 

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO