Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Prije prebrojavanja članstva počeo lov na naše članove - 3. ožujka 2017.

 

Povjerenicima sindikalnih podružnica

Članovima Sindikata

 

9. ožujka 2017. godine potpisan je Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama. Na taj način su sačuvana sva prava zaposlenih u javnim službama do sklapanja novog Temeljnog kolektivnog ugovora i to najkasnije do 1. kolovoza 2017. godine, što s produženom primjenom pravnih pravila vrijedi do 1. studenog 2017. godine.

22. ožujka 2017. godine parafiran je tekst Kolektivnog ugovora za zaposlenike srednjoškolskih ustanova, a potpisivanje je zakazano za 11. travnja 2017. godine. Na taj način su sačuvana sva prava zaposlenih u srednjoškolskim ustanovama do sklapanja novog Granskog kolektivnog ugovora i to  najkasnije do 1. rujna 2017., što s produženom primjenom pravnih pravila vrijedi do 1. prosinca 2017. godine.

Za sklapanje novih ugovora, sukladno Zakonu o reprezentativnosti, mora se ponovno proći postupak prebrojavanja, odnosno utvrđivanje reprezentativnosti sindikata za pregovaranje o TKU i reprezentativnosti sindikata za pregovaranje o GKU.

Tijekom posljednjeg prebrojavanja, prema našim saznanjima, bilo je mnogo nepravilnosti, što je rezultiralo neopravdanim dodjeljivanjem reprezentativnosti za pregovaranje o GKU Sindikatu Preporod.

Vrlo je važno da tijekom novog prebrojavanja onemogućimo lažiranje podataka od strane tog sindikata ili da to pokušamo smanjiti  na najmanju mjeru.

U Sindikatu Preporod svjesni su da više neće moći tako lako lažirati podatke, pa su krenuli u lov na naše članove.

U mnogim našim podružnicama pokreće se ta inicijativa. Ljudima se potajno nudi letak u kojem se pokušava manipulirati kako će Preporod o svemu pregovarati i ugovoriti,  a istovremeno se nude „pogodnosti“ u obliku povratka uplaćene članarine nakon 90 dana. Jasno je da Preporodu trebaju članovi za utvrđivanje reprezentativnosti, ali im ne trebaju članovi koji će kasnije propitivati.

Došli smo u posjed takvog tajnog letka s Pristupnicom i Jamstvenim listom kojeg smo prigodom 1. travnja javno ismijali. Taj letak neodoljivo podsjeća na Top Shop prodaju, pa smo ga tako i nazvali.

Osim toga, pokušava se manipulirati zaposlenicima navodeći Preporodove „pregovaračke ciljeve“.

U Preporodu navode:

 ONI će povećati osnovicu za plaće s 5.211,02 kn na 5.414,37 kn.

ČINJENICE SU SLIJEDEĆE:

 • O osnovici za plaće pregovaraju sindikati javnih službi (jedanaest sindikata). Osnovica za 2017. godinu je praktično već ugovorena za državne službenike tri puta po 2% povećanja. Za javne službe Vlada RH će sukladno svojim ovlastima povećavati osnovicu na jednaki način.
 • Sindikati javnih službi najavit će pregovore o osnovici za plaće za 2018., 2019. i 2020. godinu. Cilj je da plaće u javnim službama rastu više nego ostale plaće u zemlji.

Preporod navodi: ONI će povećati naknadu za prijevoz s 0,75 kn/km na 1,34 kn/ km.

ČINJENICE SU SLIJEDEĆE:

 • I o tome će se pregovarati u pregovorima o novom TKU. Pregovarat će pregovarački odbor sastavljen od jedanaest sindikata. Naš cilj nije samo povećanje visine naknade za benzin, već pravedniji sustav naknade troškova za prijevoz.
 • Sindikat Preporod nije potpisao TKU pa stoga njihovo nepotpisivanje uopće ne utječe na prava koja su ugovorili ostalih deset sindikata. Neće niti u budućnosti.

Preporod navodi: ONI će ugovoriti da „dopunski rad“ bude plaćen rad.

ČINJENICE SU SLIJEDEĆE:

 • Naš stav je da dopunski rad treba izbaciti kao obvezu. Članovi smo radne skupine za izmjenu Zakona o odgoju i obrazovanju i naš stav je od većine članova radne skupine prihvaćen.

Preporod navodi: ONI će ugovoriti povišicu za radnike s 20 godina staža i više za 5%

ČINJENICE SU SLIJEDEĆE:

 • Podsjećamo vas kako smo mi za ugovaranje povećanja od 4% štrajkali tjedan dana 2015. godine. Sjetit ćete se sramne Preporodove uloge u tom štrajku.
 • Ugovaranje dodatka od 4% za zaposlenike s 20 i više godina staža polazišna je osnova našeg Sindikata za pregovore, koju je 2016. godine utvrdila Skupština Sindikata.

Preporod navodi: ONI će konačno kontrolirati komisije za zbrinjavanje tehnoloških viškova

ČINJENICE SU SLIJEDEĆE:

 • Sukladno Kolektivnom ugovoru za zaposlenike srednjoškolskih ustanova državnu komisiju za raspoređivanje tehnoloških viškova čine dva predstavnika Ministarstva i dva predstavnika našeg Sindikata. U županijama su po dva predstavnika Ureda državne uprave i dva predstavnika većinskog sindikata u srednjoškolskim ustanovama u pojedinoj županiji. Iako je Sindikat Preporod većinski u dvije županije, NIKADA nisu konzumirali to pravo, već su to obavljali naši članovi.
 • Ništa se nije u vezi toga promijenilo u parafiranom tekstu GKU-a.

ONI će sve, za razliku od nas, koji smo već sve ugovorili. Pametnome dosta! 

Zanimljivosti:

 • Sindikat Preporod nije potpisao TKU jer bi oni ugovorili značajno veća prava. Sklapanje takvog ugovora, kojim su očuvana i potvrđena sva prava (prosvjetni dodatak, regres,..), oni su proglasili pobjedom Vlade RH. Za razliku od ostalih deset sindikata, Preporod bi u vrijeme pravne praznine, kada bi svi zaposlenici bili bez svih prava reguliranih Kolektivnim ugovorima, reguliranje tih prava prepustio poslodavcima kroz pravilnike o radu ustanova. Zanimljivo, to je bila i Vladina početna pozicija, ali je nakon naše argumentacije od toga odustala. Preporod i dalje ističe kako je ta Vladina pozicija bila izvrsna, a da smo mi ostali Sindikati previše žurili.
 • Upozoravali smo:
  • Pravilnici o radu ustanova bili bi pogubni za većinu prava zaposlenih u javnim službama, kao i u srednjoškolskim ustanovama.
  • Pravilnik o radu ustanove jednostrani je akt poslodavca. O njegovom se sadržaju ne pregovara. Njime poslodavac utvrđuju svoje obveze prema radnicima. U našem slučaju to je formalno Županija, kao osnivač ustanova. Županija nema nikakve obveze da u pravilnik o radu unese sva prava koja je država jamčila sklapanjem Kolektivnih ugovora. Županija ta prava niti ne može preuzeti jer nema predviđena sredstva u Proračunu. Iz tog razloga trajno bi se izgubila sva prava. To je ono što zastupa Preporod!?!
 • Sindikat Preporod želi potpisati Kolektivni ugovor za zaposlenike srednjoškolskih ustanova. Granskim kolektivnim ugovorom zadržana su sva prava, jednako kao i u TKU-u. Ovoga puta na svojim web stranicama, tiskovnim konferencijama, priopćenjima, kolumnom u svojim medijima, kao i našim članovima oni tvrde da u ovom slučaju nije pobijedila Vlada, već Sindikat Preporod. Pokušavaju istaknuti kako su oni izborili visinu dnevnice od 170,00 kn, za razliku od nas, koji to nismo željeli. Istina je da je dnevnica ugovorena u visini od 170,00kn u TKU-u, koji Preporod nije potpisao. Pitamo se, kako je to onda Preporod ugovorio dnevnicu?

 

Ovih dana i mjeseci može se očekivati još takvih pokušaja lova u mutnom, a sve kako bi stvarno povećali broj članova.

Sigurno će pokušati doći do naših članova. Pri tom se ne biraju sredstva. Često se na njihovoj strani uključuju ravnatelji, kojima smeta i ne odgovara naš Sindikat.

Prave i istinite informacije mogu se naći na našim web stranicama. Kroz newsletter Sindikata informacije dolaze do značajnog broja naših članova.

U fazi smo ažuriranja podataka o našim članovima (broj mobitela, e-mail adresa) kako bi svaka informacija došla do svakog člana.

Tijekom travnja, svibnja i lipnja ostvarit ćemo projekt: Sindikat u vašem POS-u.

U svakom POS-u održat će se Tribina za sve članove i zaposlene o aktualnostima. Otvorit će se svim članovima dostupno pravno savjetovalište u kojem će pravna savjetnica Sindikata davati pravne savjete. Predsjednik i glavni tajnik Sindikata održat će i sastanke u zainteresiranim podružnicama.

 

Neka nitko ne pomisli kako će pregovori o TKU i GKU u jesen biti ovakvi.

Predstoji nam borba za očuvanje svih prava, kao i ugovaranje boljih (prijevoz) ili novih (dodatak od 4% za zaposlenike sa 20 i više godina staža, dodatci za otežane uvjete rada).

Bez borbe to sigurno nećemo postići.

 

 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

 

 

 

 

 

ANKETA
Nastava bi se od jeseni trebala odvijati...
sa učenicima u učionicama
sa učenicima dijelom u školi, dijelom online
sa učenicima isključivo online


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO