Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Ured Sindikata u Osječko-baranjskoj županiji - 14. svibnja 2017.

Zaposlenici Ureda Sindikata boravili su dva dana u Osječko-baranjskoj županji. Nastavak je to projekta  Ured Sindikata u Područnom odboru Sindikata.

U Osječko-baranjskoj  županiji bili su predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec, glavni tajnik Sindikata Nijaz Karić i pravna savjetnica Sindikata Mirela Matijević Erceg. Sjajan domaćin bio je povjerenik Područnog odbora Sindikata Osječko-baranjske županije Ivica Nikić.

SASTANAK PODRUČNOG ODBORA

Prva aktivnost bila je sastankom POS-a u srijedu, 10. svibnja 2017. godine predvečer. Prije samog početka sastanka s velikim zanimanjem praćena je emisija RTL televizije Potraga. Emisija je približila hrvatskoj javnosti nemile događaje u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek. Naš Sindikat uložio je ogromne napore da se situacija u školi normalizira, da se razriješi aktualna ravnateljica, te da se u ponovnom postupku izbora ospori njen novi mandat. Unatoč jasnoj i snažnoj argumentaciji, očito su političke veze i poznanstva bila puno jača od argumenata, te je ista ravnateljica ponovno imenovana. Emisija RTL-a možda će pomoći da se ponovno počne raspravljati o radu ravnateljice, kao i o njenom razrješenju.

Poveznica na emisiju Potraga http://www.vijesti.rtl.hr/potraga/2672979/potraga-istrazuje/.

Na sastanku POS-a sudjelovali su svi povjerenici podružnica, a teme su bile: Temeljni kolektivni ugovor, Granski kolektivni ugovor, aktualnosti u srednjoškolskom sustavu, buduće sindikalne aktivnosti. Otvorene su i teme o  Nacionalnom programu reformskih mjera u kojem se predviđa uvođenje dualnog sustava strukovnog obrazovanja, izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju, kao i Zakona o strukovnom obrazovanju i Zakona o obrazovanju odraslih. Članovi su informirani o aktualnostima u Sindikatu, kao i o uvođenju Blagajne uzajamne pomoći. Govorilo se i o drugim  aktivnostima sindikata. Ivica Nikić organizirao je i sjajnu večeru za sve sudionike sastanka.

U četvrtak, 11. svibnja 2017. godine sve je počelo sastankom glavnog tajnika s  ravnateljicom i povjerenikom sindikalne podružnice srednje škole Vinko Bek u Osijeku. Razgovaralo se o aktualnim problemima, uvjetima rada, kao i promjenama u radu ustanove. Sindikat će i dalje nastaviti pružati svu moguću potporu ustanovi.

TRIBINA SINDIKATA

U 12:30 sati počela je u zajedničkoj zgradi Elektrotehničke škole i Strojarske škole u Osijeku Tribina Sindikata s temama: Temeljni kolektivni ugovor, Granski kolektivni ugovor, aktualnosti u srednjoškolskom sustavu, buduće sindikalne aktivnosti.

Istovremeno je u školi pravna savjetnica Sindikata Mirela Matijević Erceg davala pravne savjete zainteresiranim članovima.

Predsjednik i glavni tajnik nakon izlaganja tema odgovarali su na brojna pitanja. Trenutno nekoliko radnih skupina koje je imenovao ministar Barišić, rade na  izmjenama brojnih zakona iz područja odgoja i obrazovanja. U njima aktivno sudjeluju predstavnici našeg Sindikata. Radi se na izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju, Zakona o strukovnom obrazovanju, Zakona o obrazovanju odraslih, Zakona o povremenom radu učenika i studenata, Zakonu o stručno-pedagoškom nadzoru. Posebna radna skupina radit će na uvođenju dualnog sustava obrazovanja u sklopu Nacionalnog programa reformi.

Predsjednik i glavni tajnik, kao sudionici tih radnih skupina, izvijestili su o namjerama Vlade RH i tražili potporu za artikulaciju stručnih i sindikalnih interesa koje će naši predstavnici zagovarati u radnim skupinama. Posebno je istaknut problem uvođenja dualnog sustava. Svi sudionici sastanka pozvani su na sastanak u Ugostiteljsko-turističku školu Osijek u 19:15 na kojem je glavna tema bila uvođenje dualnog sustava obrazovanja.

Nakon Tribine razgovaralo se o reaktiviranju sindikalne podružnice u II. Gimnaziji u Osijeku. U toj se školi povećao broj članova sindikata, tako da će po izboru novog sindikalnog povjerenika podružnica ponovno nastaviti s radom.

SASTANAK U UGOSTITELJSKO – TURISTIČKOJ ŠKOLI

U 19:15 sati održan je sastanak u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijek. Nakon kratkog pregleda aktualnosti,  glavna tema bila je reformska mjera Vlade RH o ponovnom uvođenju dualnog sustava obrazovanja. Ugostiteljsko-turistička škola, njen ravnatelj i nastavnici već su ranije provodili dualni sustav obrazovanja. Taj sustav trajao je od 1994. do 2003.  godine i nakon toga je ugašen i zamijenjen Jedinstvenim modelom obrazovanja (JMO). Pokazalo se da dualni sustav bez uvjeta  kakvi postoje u Njemačkoj ne može uspjeti, te da je, ukoliko se provodi bez zadovoljavanja tih uvjeta, izuzetno štetan. Njemačka razvija dualni sustav još od davne 1870. godine i u Njemačkoj je vrlo uspješan, no niti u Njemačkoj se ne provodi u svim pokrajinama. Uspješno ga provodi i Austrija, dok ga ostale zemlje Europske unije ne prakticiraju. Svaka zemlja razvija sustav utemeljen na vlastitoj tradiciji.

Predsjednik Sindikata iznio je svoje mišljenje o uvođenju dualnog sustava i pokrenuo raspravu. Svi sudionici iznijeli su niz argumenata protiv uvođenja dualnog sustava, te umjesto toga predložili poboljšanja postojećeg sustava strukovnog obrazovanja.

Zaključeno je kako Sindikat treba što prije pripremiti i održati Konferenciju s temom: Uvođenja dualnog sustava - spas ili propast strukovnog obrazovanja. Neki sudionici sastanka izrazili su spremnost pomoći u organizaciji takve konferencije, pa i aktivno sudjelovati.

Predsjednik, glavni tajnik i pravna savjetnica Sindikata zahvalili su domaćinu povjereniku POS-a Ivici Nikiću na izuzetnom prijemu i brizi. Zajednička ocjena je kako su ispunjena očekivanja svih sudionika, te da ubuduće takvih aktivnosti treba biti što više.

 

1
2
3
4
5
ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO