Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Ivica Nikić o propalim pregovorima s Vladom i stanju u Školi primijenjene umjetnosti - 23. svibnja 2017.

Povjerenik POS-a Osijek g. Ivica Nikić gostovao je u emisiji Karte na stol Osječke TV i govorio o osporavanju Sporazuma o osnovici plaće od strane Vlade RH.

Pogledajte video zapis emisije.

_____

NE STIŠAVA SE BURA U ŠKOLI PRIMIJENJENE UMJETNOSTI

NIKIĆ: U školi vlada atmosfera straha MARIĆ: Sve su to laži

 

U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku ključa već mjesecima. Ne čudi stoga što su problemi iz te škole isplivali i u javnost. RTL-ova je “Potraga” prva objavila opširan prilog u kojemu su se sadašnji i bivši zaposlenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna javno očitovali o nizu nepravilnosti koje se u školi, kažu, događaju te javno iznijeli brojne pritužbe na račun aktualne ravnateljice, prof. Ine Marić.

Neki od djelatnika škole prozivaju ravnateljicu zbog “verbalnih prijetnji i zastrašivanja, zlostavljanja, diskriminacije, omalovažavanja, svakodnevne izloženosti stresu i pritiscima, ponižavanja, nepotizma, manipulacija, neopravdanih prekida ugovora o radu, stopiranja napredovanja i usavršavanja te općenitog kršenja etičkog kodeksa škole.” Drže kako ih ravnateljica “izlaže šikaniranju jer uživa političku zaštitu”.

“Posebni tretman”

Mnogi su se nezadovoljni zaposlenici javili i Glasovoj redakciji, a na kraju nam se obratila i skupina maturanata koja ističe kako je atmosfera u školi nepodnošljiva i napeta. Tvrde da im je ravnateljica tijekom godina oduzela omiljene i najbolje profesore, da ih poziva u svoj ured i ispituje o njihovim razrednicima i profesorima.

- Već duže vrijeme u našoj ustanovi nisu primjereni uvjeti za rad, a sve je započelo reizborom za ravnatelja škole kada je, u dva navrata, sadašnja ravnateljica izgubila povjerenje radnika na tajnom glasovanju - rekao nam je jedan od sugovornika, Ivica Nikić, knjižničar i povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Nakon ponovnog imenovanja ravnateljice, ogorčeni jer se njihov glas ne uvažava i jer, smatraju, politika namješta svog kandidata, neki od nastavnika, riskirajući sve, javno istupaju stavljajući na kocku svoj posao i egzistenciju. Zbog toga su, kažu, bili izloženi “posebnom tretmanu”.

- Za sve one koji nisu glasovali za sadašnju ravnateljicu ili se ne slažu s njezinim mišljenjem, uslijedilo je diskriminiranje, lažno i iskrivljeno etiketiranje usmjereno na dostojanstvo osobe, pale su prve žrtve. Kolegica je gubila svijest, padala u nesvijest, razbila zube, dok je ostatak kolektiva šutio iz straha. Konačno ona odlazi i spašava svoje zdravlje i opstanak. Kolega završava na dvogodišnjem bolovanju i ne može se više vratiti u atmosferu u kojoj je radio. Kolektiv šuti. Na njegovom se mjestu u roku od godine dana izredalo desetak zaposlenika, neki su dobivali otkaze, neki su sami odlazili – priča Nikić.

Prof. Karolina Buljević tumači nam da su u njihovoj školi provedeni izbori za ravnatelja u lipnju 2016., kad su djelatnici legalnim putem željeli promjenu ravnateljice Ine Marić koja je do toda bila devet godina na toj funkciji. Tada su, kaže, tajnim glasovanjem, Zbor radnika i Nastavničko vijeće većinom glasova svoje povjerenje izglasali za drugog kandidata, no Vijeće roditelja i članovi osnivača (Osječko-baranjske županije, nap. a.) glasovali su za ravnateljicu Marić.

4 : 3 za ravnateljicu

Omjer glasova bio je 4 : 3 u korist ravnateljice – objašnjava Buljević.

Međutim, osječka Prosvjetna inspekcija pronalazi nepravilnosti u provedbi izbora: predstavnica Vijeća roditelja glasovala je preko telefona pa su izbori poništeni i morali su biti provedeni ponovno, škola se žalila na rješenje Prosvjetne inspekcije, žalba je odbijena – priča Buljević. U drugom je krugu glasovanja, nastavlja, ravnateljica Marić ponovno izgubila povjerenje radnika škole, no omjer glasova opet je bio 4 : 3 u njezinu korist. Školski odbor u raspuštanju donosi odluku o imenovanju Ine Marić vršiteljicom dužnosti ravnatelja, a potom i ravnateljicom. Prosvjetna inspekcija u tome ne vidi ništa sporno, iako je upravo Prosvjetna inspekcija podnijela prijedlog za raspuštanje Školskog odbora zbog prethodno navedenih nepravilnosti. Protukandidatkinja se žalila i izgubila.

- Osjećamo se nemoćno i nezaštićeno, jer proizlazi da ravnatelji mogu sve, da je za utvrđene propuste gotovo uvijek odgovoran Školski odbor koji se onda raspusti, a ravnateljicu nitko ne dira te mirno može dalje po svom. Nas djelatnike nitko ništa ne pita – upozorava Buljević.

Tko je u pravu?

Nikić objašnjava da se posljednjeg dana nastave u prošloj školskoj godini, 10. lipnja 2016., u ravnateljičnom uredu organiziralo potpisivanje “pamfleta podrške ravnateljici”, kako bi joj se, kaže, iskazala lojalnost i podrška njezinu zadržavanju na položaju unatoč rezultatima tajnog glasovanja.

Ravnateljica Marić na to kaže da su to čiste laži i izmišljotine te da je to bila inicijativa samih profesora. Nikić pak tvrdi kako se u to vrijeme “traže i nalaze neradnici i šačica nepodobnih” te se nekima, točnije od njih osam (zaposlenih na određeno, nap.a.) - četvero, otkazuju ugovori o radu. Brojne su pritužbe zaposlenika na ravnateljicu tijekom godina, tvrde nezadovoljni zaposlenici, pristigle na adrese Prosvjetne inspekcije, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Županije, sindikata i drugih nadležnih službi, a rezultirale su, ističu, samo hrpom papirologije, pri čemu se ništa bitno nije promijenilo. Do današnjeg dana, slažu se nezadovoljni zaposlenici, nitko se nije uistinu zauzeo za to da raščisti odnose u školi koja ima oko 400 učenika i nastavnika. Sustav je, prema njihovu mišljenju, zakazao. Ravnateljica Marić smatra da je upravo suprotno. Tko je u pravu valjalo bi utvrditi ponajprije u interesu učenika. /glas-slavonije.hr/


ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO