Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Dosta je (za)laganja - počnite raditi - 17. rujna 2017.

Inicijativa Vrijedim više održala je 15. rujna na Markovom trgu prosvjed OD MJERE DO BARIJERE - Mladi vrijede više. Okupilo se oko 300 ljudi, a jedna od osoba koja se pojavila bila je i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Ministar je zaobišao i organizatore i prosvjednike i obratio se medijima s izjavom kako se on zapravo slaže s prosvjedom i da se već dugo zalaže za povratak pripravništva. Ono što je ministar propustio napraviti jest poslušati što su mladi ispred Vlade i Sabora došli reći.

Na prosvjedu se umjesto parola moglo čuti puno osobnih priča i razloga zašto se politike koje se odnose na mlade trebaju mijenjati.  Tako nam je Dubravka Pušić ispričala svoje iskustvo sa SOR-om. Dubravka je arhitektica koja je provela dvije godine na SOR-u, za naknadu od 2400 kuna. U svom govoru - poručila je sljedeće: “Što smo mi mladi dobili od ove mjere? Društvo nam kaže da smo nezahvalni! Jer neki uopće ne dobivaju plaće, a naš minimalac barem redovito sjeda na račun. Država nam šalje poruku da je naše znanje i obrazovanje bezvrijedno. A poslodavci? Poslodavci nam poručuju da smo lijeni, nemotivirani, nefleksibilni. Tuže se da ne želimo raditi prekovremeno, a ni za redovan rad nismo plaćeni! Poslodavci se vrijeđaju što ne cijenimo priliku koja nam se pruža. A opet...opet nas uzimaju na stručno. Ja vas pitam… pitam njih…a bogami, svakodnevno pitam i samu sebe…Tko tu koga… Ne cijeni.”

Mladi ne žele osposobljavanje na način na koji je ono sad zamišljeno - mladi žele imati praksu za vrijeme obrazovanja, prava koja proizlaze iz radnog odnosa, plaću od koje mogu živjeti! Žele da mjere aktivne politike zapošljavanja budu namijenjene onima kojim je to zaista potrebno, a ne da se osposobljavaju osposobljeni, a ignoriraju potrebiti. Upravo o važnosti organiziranja i borbi za svoja prava govorio je učenik IV. razreda Škole za cestovni promet, Vinko Cestar: “Želimo svoja prava ovdje i sada! Želim ostati u Hrvatskoj nakon visokog obrazovanja, kao i mnogi, ali Hrvatskoj u kojoj mladi nisu na minimalcu, u kojoj svi pa tako i mladi imaju sva radnička prava. Želimo ostati u zemlji u kojoj vladajući preuzimaju odgovornost i rješavaju probleme. Mi nismo samo statistika! Kada su mladi na minimalcu, kada su nam oduzeta radnička prava, jedino što nam preostaje jest da izađemo na ulice. Zato smo ovdje danas!”

Da je ostao, ministar bi se možda i osjetio posramljenim kada kaže da se zalaže za promjene, dok je u isto vrijeme jednoj cijeloj skupini ljudi već više od petnaest mjeseci gotovo u potpunosti onemogućen ulaz na tržište rada u struci u kojoj su se obrazovali, i kada znamo da ništa nije poduzeto da se taj problem riješi.

   

Marija Jacek iz Đakova, majka troje djece poručila je da se osjeća prevareno jer je uložila vrijeme i novac u prekvalifikaciju, a sada nema mogućnosti rada u struci: “Prekvalificirala sam se dok još nije bilo dobnog ograničenja za stručno osposobljavanje, da bi se na HZZ-u prošle godine neugodno iznenadila. Naime, rečeno mi je da nemam više pravo na SOR jer sam starija od 30 godina. Strašno! Tada su me na Zavodu za zapošljavanje još uvjeravali da će se situacija uskoro promijeniti i da budem strpljiva, ali promijenilo se to da su početkom ožujka ove godine uveli 9 famoznih mjera koje ne odgovaraju ni meni ni ostalima koji imaju više od 30. Već 15 mjeseci čekamo ostvarenje svojih prava i nadamo se da će institucije promijeniti nešto, osobno znam mnoge koji su se već iselili zbog ove diskriminacije.”

Podršku mladima došli su poručiti i umirovljenici. U ime Sindikata umirovljenika Hrvatske na prosvjedu je govorio Milan Tomičić, zamjenik predsjednice SUH-a koji je svojim inspirativnim govorom podržao mlade u njihovoj borbi za svoja prava. Istaknuo je da se, kada se on zapošljavao, vrednovao trud i rad te je uskoro i dobio ugovor na neodređeno. Danas je to mladima onemogućeno, oni su zakinuti tog prava, a što je još gore, putem SOR-a, prisiljeni su raditi bez ikakvih radnih prava.

Ministar nažalost nije ostao poslušati kako njegove mjere utječu na Dubravku ili Mariju ili što Vinko misli o svojoj budućnosti u Hrvatskoj. Znamo da mu se jako žurilo krenuti s promjenama, ali mi se ipak nadamo da će ovih dana izdvojiti sat vremena i potražiti snimku prosvjeda kako bi poslušao što su mu mladi poručili. Možda će tako, na kraju, ipak shvatiti što mora učiniti.

   

Mladi i sindikati prosvjedovali: 'Vrijedim više u Irskoj' - vecernji.hr

PROSVJED PROTIV SOR-A: Na Markovom trgu održan skup ‘Od mjere do barijere – Mladi vrijede više’ - net.hr

_____

POZIV NA PROSVJED - Od mjere do barijere – Mladi vrijede više - 15. RUJNA 2017.

Poštovane kolegice i kolege,

ovim putem vas pozivamo da se odazovete prosvjedu „Od mjere do barijere – Mladi vrijede više“ kojega u sklopu inicijative „Vrijedim više“ organizira Matica hrvatskih sindikata u partnerstvu sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske i Mrežom mladih Hrvatske.

Inicijativa Vrijedim više nastala je iz potrebe da se ukaže na sve veći nesklad između troškova života i uvjeta koje mladi imaju na tržištu rada.

Držimo da je potrebno hitno poduzeti korake koji će ići prema poboljšanju položaja mladih na tržištu rada, pri čemu kao ključni korak vidimo ukidanje mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) te vraćanje pripravništva, kao prvog oblika zapošljavanja.

Prosvjedom želimo poslati poruku kako su našem društvu potrebna kvalitetna i sigurna radna mjesta za mlade koji ulaze na tržište rada. Želimo pokazati kako je mladima potrebno vratiti dostojanstvo i perspektivu kroz osiguravanje sustava kvalitetnih politika zapošljavanja, koje će uistinu poboljšati poziciju mladih na tržištu rada te dovesti do stvarnog povećanja zaposlenosti.

Smatramo kako mladi zaslužuju priliku za rad, puna radnička prava i adekvatnu plaću za svoj rad u Hrvatskoj, a ne samo u inozemstvu. Upravo zbog toga sve koji žele promjene za bolju budućnost mladih, a samim time i društva u cjelini, pozivamo da nam se pridruže i podrže inicijativu.

Prosvjed će se održati u petak 15. rujna 2017. s početkom u 17:30 h na Trgu sv. Marka.

STOGA! Matica hrvatskih sindikata poziva Vas da se odazovete na najavljeni prosvjed, kako bismo u što većem broju podržali mlade u borbi za dostojanstven rad i kvalitetna radna mjesta. Dođite na prosvjed i poručite da naši mladi vrijede više, da su oni budućnost ove zemlje i da svoju budućnost trebaju graditi u svojoj zemlji!

Samo zajedničkim angažmanom i aktivizmom možemo mijenjati stvari. Vidimo se na prosvjedu!

 

Matica hrvatskih sindikata

_____

Zašto je SOR loša politika?

Zato što ne potiče zapošljavanje: samo 12% mladih ostaje kod poslodavcakod kojeg su se osposobljavali.

Zato što destimulira otvaranje stalnih radnih mjesta na koje se mogućeprijaviti po isteku SOR-aZašto zaposliti radnika ako možete dobiti nekog na SOR besplatno oddržave i nakon godinu dana ga zamijeniti novom osobom?

Zato što omalovažava i diskriminira! Daje mladima sve radne obvezebez radnih prava i bez plaće koja omogućava dostojanstven život iosamostaljenje.

Diskriminira se one koji nemaju pravo na SOR jer jeotežala pristup polaganju stručnih i majstorskih ispita....


Letak
ANKETA
Nastava bi se od jeseni trebala odvijati...
sa učenicima u učionicama
sa učenicima dijelom u školi, dijelom online
sa učenicima isključivo online


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO