Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Slijedeći tjedan otvaraju se pitanja osnovice plaće, božićnice i regresa - 21. listopada 2017.

Jučer je održan i četvrti sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi, a sljedećeg tjedna pregovori  će se voditi gotovo svakodnevno. Sindikati će na tim sastancima otvoriti pitanje osnovice za plaće, božićnice i regresa. 

Vlada RH dostavit će u ponedjeljak cjeloviti prijedlog TKU-a, a isto će učiniti i sindikati. Predsjednik NSZSŠH je poovo inzistirao da Vlada imenuje pregovaračke odbore za granske kolektivne ugovore, a ministar je Pavić izjavio da će se za to zauzeti. 

Slijedeći je sastanak pregovaračkih odbora u utorak, 24. listopada.

_____

17. listopada 2017.

"Radna skupina će pripremiti prijedloge, a nakon toga ćemo napraviti analize koliko takvi prijedlozi koštaju proračun, ali prvenstveno smo se vodili pitanjem pravičnosti i ekonomičnosti kako bismo ispravili mnoge nedorečenosti, jer upravo je na pitanje prijevoza bilo najviše upita, nejasnoća i tumačenja na kolektivni ugovor", rekao je ministar Pavić.

Najavio je da će se do petka, za kada je najavljen idući sastanak, razmijeniti mišljenja o nespornim stavkama kolektivnog ugovora i vidjeti o kojim je člancima potrebno dodatno razgovarati.  

Odgovarajući na novinarski upit ministar Pavić je rekao kako danas još nisu otvorili pitanje osnovice plaće i napomenuo kako je Vlada predložila da se pitanje materijalnih prava promatra cjelovito. "Složili smo se da je pitanje prijevoza na posao jedno od ključnih i danas smo se posvetili upravo tome pitanju", dodao je. 

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak je izvijestio kako su se obje strane usuglasile kako im pregovarački protokol nije potreban.

"Razmatrali smo pitanje naknade troškova prijevoza, koje smatramo jednim od najvažnijim, no nismo dogovorili ekonomski cijenu nego da će radna skupina nastaviti s radom, predložiti rješenje i vidjeti koliko bi njegovo ispunjenje koštalo i onda će Vlada sa sindikalnim pregovaračkim timom dogovoriti iznos. Za to su nam potrebni i neki drugi pokazatelji koje bismo trebali dobiti iz FINA-e", pojasnio je Topolnjak.

Dodao je kako u tome očekuju ministrovu pomoć. Podsjetio je kako je do sada ta naknada bila oko 0,75 kuna po kilometru, ustvrdivši da bi prema sindikalnom  izračunu to bi minimalno moralo biti 1,34 kune.

Nastavit ćemo razmatrati sporne, odnosno članke TKU koji su predmet pregovora vezano uz materijalna i pravna prava, najavio je Topolnjak. 

Pregovori o novom TKU za javne službe - o prijevozu zaposlenika - hrt.hr

_____

12. listopada 2017.

Nakon pregovaračkog sastanka o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) predstavnika Vlade i sindikata javnih službi, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić ocijenio je kako pregovori napreduju u dobrom duhu i dobroj vjeri, da kvalitetno rade. Danas su raspravili pitanja iz protokola, dogovorili način suradnje i osnivanje radne skupine za opća pitanja i prijevoz.


Dogovorili smo i dinamiku pregovora kako bismo "ulovili" rok 1. studenoga (kada istječe produžena primjena prava iz postojećeg TKU-a) i vjerujem da ćemo kad krenu radne skupine vrlo skoro polučiti rezultate, izjavio je Pavić novinarima nakon sastanka.

Istaknuo je i kako vjeruje da će pregovore dovršiti do kraja. Uspjeli smo dogovoriti dinamiku po dva sastanka tjedno pregovaračkih odbora i radnih skupina, rekao je ministar Pavić.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem izjavila je kako o samom tekstu sadržaja TKU-a nisu razgovarali, no utvrdili su da dosadašnji TKU polazna osnova za pregovore. Izvijestila je da su, kako bi se ubrzao proces, definirane i radne skupine koje će pomoći u radu i "kristaliziranju ideja". 

Očekujemo veliku podršku Vlade glede politike plaće, imamo zajednički stav da treba ulagati u sustav javnih službi, znamo da je obostrani interes da zaustavimo iseljavanje iz Hrvatske. To su načelna stanovišta i na njima gradimo daljnji suradnički odnos i smatramo da ćemo tom dinamikom uspjeti i realizirati, naglasila je predsjednica SHU-a.   

Upitana hoće li se na dnevnom redu pregovora naći i dug iz 2016. Šprem je rekla kako sindikalna strana nije zaboravila dugovanje Vlade prema  zaposlenicima javnih službi. Što se tiče same politike plaća i cijene rada, što je na neki način formalno dugovanje Vlade, to će biti predmet  budućih razgovora, dodala je.

Ministar Pavić rekao je kako će o samom sadržaju razgovora razgovarati na pregovaračkim odborima. (hrt.hr)

_____

10. listopada 2017.

Na prvom sastanku pregovaračkih odbora otvorena su pitanja važna za daljnji pregovarački proces: protokol o pregovorima te dinamika i sadržaj pregovora. Drugi sastanak pregovaračkih odbora zakazan je već za srijedu, 11. rujna. 

Sindikati su predložili da polazna osnova za pregovore bude tekst važećeg TKU-a te da se za teme kao što su naknadala troškova prijevoza i osnovice za plaće (ukoliko osnovica bude tema pregovora u okviru TKU-a) formiraju radne skupine koje će pokušati pripremiti podlogu za pregovore. Vlada će se o tim prijedlozima očitovati na sastanku u srijedu, kao i o prijedlogu da imenuje sastave pregovaračkih odbora za pregovore o Granskim kolektivnim ugovorima. 

Pročitajte medijska izvješća o jučerašnjem sastanku.

Počeli pregovori Vlade i sindikata o novom kolektivnom ugovoru - index.hr

 

ANKETA
Nastava bi se od jeseni trebala odvijati...
sa učenicima u učionicama
sa učenicima dijelom u školi, dijelom online
sa učenicima isključivo online


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO