Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Pravni savjet: korištenje osobnog odbitka moguće je i ukoliko radite kod više poslodavaca - 20. siječnja 2018.

Mirela Matijević - Erceg, dipl iur.

pravna savjetnica NSZSŠH

Članovi Sindikata koji rade kod dva ili više poslodavaca imaju mogućnost razmjernog korištenja osobnog odbitka ukoliko istu još nisu iskoristili, a  mogu je koristiti prilikom obračuna plaće, a ne tek po podnošenju godišnje porezne prijave.

U veljači 2017. godine stupio je na snagu Pravilnik o porezu na dohodak (Narodne novine br. 10/17) koji je omogućio zaposlenicima koji rade u nepunom radnom vremenu kod više poslodavaca da kod istih koriste osobni odbitak uz uvjet da to i zatraže.

1. siječnja 2018. godine na snagu je stupio i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak kojim su izmijenjene odredbe Pravilnika koje propisuju način izdavanja porezne kartice (obrasca PK) i  iskazivanja podataka o podjeli osobnog odbitka u obrascu PK.

U slučaju kada radnik istovremeno radi kod dva ili više poslodavaca Porezna uprava na obrascu PK evidentira postotak raspodjele osobnog odbitka prema zahtjevu radnika,  a nakon evidentiranih promjena izdaje novi Obrazac PK temeljem kojeg se priznaje osobni odbitak pri utvrđivanju predujma poreza na dohodak od nesamostalnog rada. U tom slučaju svaki poslodavac može koristiti osobni odbitak samo do utvrđenog postotka, neovisno o tome što u pojedinim mjesecima ostvareni dohodak može prelaziti taj iznos.

Porezna uprava će omjer (postotak) evidentirati i u slučaju kada porezni obveznici odluče osobni odbitak koristiti samo kod jednog isplatitelja na način da će evidentirani omjer biti 100 % kod onog isplatitelja kod kojeg je porezni obveznik odlučio u cijelosti koristiti osobni odbitak dok će drugih isplatitelja evidentirani omjer (postotak) biti 0%.

Važno je naglasiti da je izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak omogućena elektronička dostava porezne kartice poreznom obvezniku. PK može biti dostavljena poslodavcu (uz suglasnost radnika) ili radniku putem sustava e-Građani.

Stoga kako bi radnik koji radi kod više poslodavaca razmjeno koristio osobni odbitak više nema potrebe za odlaskom u Poreznu upravu.  Iznimno, ako poslodavac ili sam porezni obveznik nisu korisnici sustava e-Porezna, odnosno ako poslodavac ne pribavi suglasnost radnika da mu pribavi Poreznu karticu, porezna se kartica može izdati i u papirnatom obliku.

_____

Kako postati e-Građanin? (preuzeto sa Središnjeg državnog portala https://gov.hr/e-gradjani/kako-postati-e-gradjanin)

Morate se registrirati u najbližoj poslovnici FINA-e kako biste dobili vjerodajnicu (ePass ili mToken) s kojom možete kreirati svoj Osobni korisnički pretinac. Detaljne informacije nalaze se na internetskim stranicama www.gov.hr u dijelu "e-Građani". Također, možete postati e-Građanin i bez odlaska u poslovnicu FINA-e: - ukoliko posjedujete vjerodajnicu prethodnu izdanu od institucija HZMO, REGOS ili HZZ tada trebate slijediti upute za zamjenu vjerodajnice navedenu na stranici https://epass.gov.hr - ukoliko posjedujete elektronički identitet iz sustava AAI@EDU.HR ili pametnu karticu HZZO (posjeduju je zaposlenici u zdravstvenom sustavu) tada možete odmah koristiti sustav e-Građani na adresi https://pretinac.gov.hr.

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO