Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Apel profesora pulske Gimnazije: U strahu od roditelja zaključujemo dvojke umjesto jedinica - 6. listopada 2018.

Da nismo tako degradirani nikome ne bi palo na pamet da nam prijeti, ističe Tanja Carić, sindikalna povjerenica za Istarsku županiju Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske

"Neki profesori su na nastavničkim vijećima priznali kako svima zaključuju dvojku jer ne žele imati problema da im netko prijeti zbog zaključene jedinice", rekla je Tanja Carić, sindikalna povjerenica za Istarsku županiju Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Nakon što je u ponedjeljak učenik varaždinske Elektrostrojarske škole verbalno i fizički nasrnuo na nastavnika vjeronauka, jučer su profesori pulske Gimnazije u znak solidarnosti pružili potporu svom kolegi neodržavanjem prvog sata u jutarnjoj smjeni. Riječ je o odazivu na poziv Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji se odlučio na ovaj korak u znak protesta protiv sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima, a u obranu digniteta struke. Ujedno su prozvali Ministarstvo obrazovanja i znanosti jer nije reagiralo, a izostala je, ističu, i reakcija javnosti.

"Ovo je veliki problem koji je svaki dan sve veći. Drago mi je što radimo u sredini koja je prepoznala ovaj problem i pružila potporu", istaknula je Tanja Carić.

Prosvjedni skup bio je ujedno i sindikalni sastanak u kojem se razvila žustra polemika o stalnim problemima degradacije struke. Osim učestalih fizičkih, konstantno su prisutni i verbalni napadi.

"Verbalno nasilje postoji, i to posebice od strane roditelja i ne samo u instituciji već i na cesti, što ukazuje na puno veći problem. Stalno smo izloženi prijetnjama. Imamo problem dati jedinicu. Moram se bojati hoće li mi doći mama, tata, inspekcija, a dijete ne zna ništa i zaključim mu dva. Eto, ispada da su, barem u našoj školi, roditelji veći problem od djece, posebice jer su ocjene važne prilikom upisa i tu je neviđeni pritisak na nastavnika", istaknula je jedna nastavnica s kojom su se složili svi kolege, napomenuvši da je situacija kudikamo gora u strukovnim i osnovnim školama. (Lara BAGAR, Glas Istre)

 

ANKETA
Ima li štrajk prosvjetara i šire političko značenje?
Ne, želim samo korekciju koeficijenata
Približavaju se izbori...
Premijer misli da ima
Svaki štrajk ima i političko značenje


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO